Legenda unei Sinucideri

Legenda unei Sinucideri
145,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Legenda unei Sinucideri, structurată din cinci scurte povestiri ce înconjoară nucleul dureros al unei nuvele centrale, este despre o sinucidere adevărată. Tatăl autorului s-a sinucis la patruzeci de ani, când David Vann avea 14 ani.

Ar fi un clişeu să spunem că aceste povestiri exorcizează, au efect terapeutic, rezolvă conflicte interioare. Ar fi un clişeu şi ar fi fals, într-o mare măsură. Fiecare dintre ele se concentrează în jurul relaţiei dintre tată şi fiu, relaţie din care nu lipsesc aventurile pe mare, pescuitul şi armele de foc. Iar în nuvela centrală, tatăl şi fiul se izolează de restul lumii într-un uitat ţinut din Alaska, unde ar trebui să se regăsească unul pe celălalt şi să devină mai uniţi.

Însă, odată cu venirea iernii, gestul pare sinucigaş pentru amândoi, pentru tatăl vulnerabil şi pentru fiul care nu este decât un puşti de treisprezece ani. Moartea tatălui prin ochii unui copil iniţiază o explorare de neuitat a relaţiei dintre un tată care îşi iubeşte fiul şi un fiu care are nevoie de tată.

Fiecare povestire transformă adevărul în legendă şi literatura în adevăr.

Recenzii

Sinuciderea, un subiect extrem de sensibil, capabil să nască atâtea sentimente contradictorii, nenumărate discuții și scrieri ale celor mai mari reprezentanți ai gândirii umane (uneori fiind îmbrățișată de aceștia ca soluție ultimă), precum și o serie întreagă de anateme din partea tuturor religiilor lumii, este, în Legenda unei sinucideri un motiv de profundă meditație nu atât asupra motivațiilor unui om de a recurge la acest gest, cât mai ales asupra a ceea ce lasă în urmă acest om, șocul pe care îl provoacă celor ce îi supraviețuiesc, precum și ceea ce le rămâne de făcut pentru a face față situației.

Pentru a explora aceste zone psihologice, autorul recurge la un artificiu pe cât de șocant pe atât de riscant. Inversarea personajelor, care în cazul acesta servește la evaluarea într-un mod extrem de radical a consecințelor sinuciderii, este o zonă periculoasă (cu precădere când este vorba de o sinucidere), întrucât motivațiile diferă de la personaj la personaj, la fel ca și capacitatea lor de a rezista la anumite presiuni.

Legenda unei sinucideri este echivalentul testamentului pe care îl lasă cel ce moare – scris de această dată pentru cel de dincolo de mormânt de către cel ce rămâne în viață – în care regretul urlă neputincios, iar fatalitatea este prezentă în fiecare cuvânt, chiar dacă trece, la prima lectură, neobservată.

Plusuri: O carte cum nu sunt multe, Legenda unei sinucideri ne pune față în față nu neapărat cu motivația sinuciderii cât cu consecințele ei. David Vann, fiind afectat în mod direct de sinuciderea tatălui său, face acest lucru într-o manieră extrem de profundă, deschizându-și cu un curaj fenomenal sufletul în fața cititorului. Nu este genul de carte care să eviscereze intimitatea unui om prin acuze inutile și nefondate, prin presupuneri deplasate, ci genul care evaluează implicațiile sinuciderii asupra celor care asistă neputincioși la ea.  

Recomandari: Legenda unei sinucideri este o carte pentru cei care simt că sinuciderea ar putea reprezenta, în vreun fel, soluția la problemele pe care viața le ridică. Este, de asemenea, o carte pentru cei pasionați de literatura care tratează profunzimile psihologice ale deciziilor pe care le iau oamenii. Poate ar trebui adăugat și un avertisment: cititorii prea sensibili ar putea fi impresionați, chiar șocați, într-o manieră profundă.   

-- Ovidiu Leonte, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Legend of a Suicide
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 272
Editura: Litera
Apariția: 2013
ISBN: 978-606-686-020-8
Dimensiuni: 12 x 19 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri