La Țigănci

La Țigănci
89,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

Descriere

Mircea Eliade recunoaște: „încă din adolescență mi-a plăcut să scriu nuvele, povestiri și chiar nuvele fantastice”.

Această înclinare spre fabulos se va accentua în urma vastelor sale lecturi și a numeroaselor călătorii. El va fi atras mereu de spațiul românesc și de orașul București: „pentru mine Bucureștiul este centrul unei mitologii inepuizabile”. Și în nuvela La țigănci acțiunea se petrece în București avându-l ca protagonist pe profesorul de muzică Gavrilescu.

“La tiganci” este o nuvela fantastica scrisa de Mircea Eliade la Paris si publicata la noi in tara in 1969. A fost considerata o capodopera a fantasticului romanesc. Tema nuvelei poate fi considerata iesirea din spatiul si timpul istoric si intrarea in cel mitic circular. Astfel, actiunea nuvelei este prinsa intre spatiu real, in care evolueaza personajul confruntat cu inefabilul vietii si spatiul mitic al “trecerii dincolo”.

Protagonistul intamplarilor fantastice este profesorul de muzica Gavrilescu, care intr-o zi calduroasa de vara isi uita servieta cu partituri la eleva la care a tinut o lectie si se intoarce s-o ia. Intorcerea coincide cu intrarea in spatiul mitic al originilor, unde Gavrilescu intalneste 3 fete de nationalitati diferite care il vor transporta printr-ul labirint al cunoasterii de sine, la final urmand ca parcurga o nastere initiatica si sa capete o noua personalitate.--  Adela-Elena Gavrila, 25 septembrie 2013

 

Despre Autor


 

Mircea EliadeMircea Eliade (n. 13 martie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago.

Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Prima sa opera a fost publicată în 1921 - Inamicul viermelui de mătase urmată de Cum am găsit piatra filosofală. Patru ani mai târziu, Eliade încheie munca la volumul său de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop.

În 1933 i se editează Maitreyi, nutrit din experienţa indiană. Romanul are un mare succes de public şi de critică.

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 192
Editura: Cartex 2000
Apariția: Mai 2012
ISBN: 978-973-104-408-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1300

Pareri