La Obârşia Mitropoliei Ţării Moldovei

La Obârşia Mitropoliei Ţării Moldovei
33,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

"Prezentul studiu nu se întemeiază pe noi izvoare documentare, ci are la bază aceeaşi totalitate de surse care au fost folosite de către cercetătorii de până la noi. Accentul principal se pune pe o reexaminare a documentelor ce-şi au originea la Constantinopol, în special prin desprinderea din conţinutul lor a informaţiilor parvenite la Constantinopol de la Suceava şi preluate, apoi, de cancelaria patriarhală.

Totodată, se ţine cont de opiniile altor cercetători în problemele abordate în diferite studii, reieşindu-se, bineînţeles, din gradul de documentare, veridicitatea acestora şi aportul lor în investigarea problemei.

Nu pretindem că prin lucrarea de faţă am reuşit să depăşim toate momentele sinuoase, discutabile, ipotetice şi să propunem o rezolvare exhaustivă şi irevocabilă a problemei formării Mitropoliei Moldovei, ca expresie a desăvârşirii organizării bisericeşti a ţării.

Ne exprimăm totuşi speranţa că am contribuit la diversificarea căutărilor în acest domeniu şi am propus o viziune mai veridică în problema interdependenţei proceselor de consolidare statală şi de afirmare a Ţării Moldovei pe arena internaţională, precum şi a celei ce ţine de individualizarea bisericească, ca fenomen cu repercusiuni multiple pe plan intern şi internaţional..

Situaţia se explică, totodată, prin faptul că investigarea procesului instituirii Mitropoliei Moldovei s-a făcut înaintea unei cercetări coerente a procesului formării teritoriului istoric al Ţării Moldovei ca urmare a extinderii sferei politice a voievodatului Moldovei, omiţându-se sau negându-se chiar şi acele realizări sporadice în acest sens care existau în istoriografie.

Preocuparea constantă pentru problema formării hotarelor politice ale Ţării Moldovei ne-a determinat să conchidem că între aşezarea graniţelor istorice, ca parte indisolubilă a procesului consolidării politice a statului moldovenesc, şi formarea ierarhiei ecleziastice există o interdependenţă de netăgăduit, fapt care a sugerat să acordăm acesteia din urmă o atenţie specială, deosebind-o oarecum ca obiect de studiu, dar ca parte componentă a complexului tematic legat de procesul consolidării politice a statului moldav în a doua jumătate a secolului XIV."-- Pavel Parasca

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 104
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2002
ISBN: 9975-69-270-2
Dimensiuni: 14,5 x 20 cm
Greutatea: 0.2200

Pareri