La Noi, când Vine Iarna

Mai multe poze

La Noi, când Vine Iarna
192,00 MDL (48,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editie revazuta.

Vazuta prin ochii unui copil, viata pare mai frumoasa. Iar daca pustiul care locuieste intr-un sat din perioada obsedantului deceniu devine naratorul-personaj al unui roman, tragismul epocii este anulat de situatiile comice create de naivitatea perspectivei acestuia. Fiorul primei iubiri pentru o fetita din vecini infloreste intre castele imaginare si aventuri in natura, locul in care traieste este un colt de paradis, iar lucruri marunte, precum o pijama noua, pantalonii largi „de oameni mari” sau bomboanele fondante, sint cele mai mari bucurii ale vietii.

Totul se schimba insa cind tatalui i se insceneaza o infractiune, iar baietelul, fratele mai mare si mama lor devin persoane indezirabile. Ceea ce nu-l impiedica pe protagonist sa dea dovada de un curaj si un spirit de sacrificiu care ar face cinste si unui adult. Un roman cu unchi si matusi, cu bunici si vecini – unii ingeri protectori, altii demoni cu chip uman –, in care un suflet inocent ne arata ca binele din oameni poate invinge si in cele mai intunecate vremuri.

Recenzii

”O supriza a fost si reeditarea microromanului semnat de actorul Mircea Diaconu, La noi, cind vine iarna (Polirom). Narat de un copil care stie, din pacate, prea multe pentru virsta lui, La noi, cind vine iarna spune povestea dulce-amaruie a unei istorii intunecate, ascunsa, abil si naiv deopotriva, in imaginile fragilitatii unei virste incerte. O carte ce poate aduce, prin celebritatea autorului, un anumit public spre literatura de specialitate. Poate si mai departe.” -- Marius Mihet, februarie 2014, in Familia nr. 2

”Ceea ce vreau sa spun este ca m-a entuziasmat asa cum unele carti nu reusesc s-o faca. Are un lirism si un soi de teatru intrinsec, nu degeaba autorul e un foarte cunoscut actor, si ca merita citita intr-o seara de iarna in care e nevoie si de caldura din interior. E o carte de care te atasezi, pentru ca te determina sa-ti amintesti de mirosuri, activitati si senzatii pe care le-ai ingropat in memoria pe termen lung. Pentru ca reuseste sa fie copilaroasa atit in povestire, cit si-n modul onest de exprimare, merita tot respectul meu de cititor.” -- Alexandra-Georgiana Andrei, 7 decembrie 2013, pe hyperliteratura.ro

”Chestii deloc vesele, care sint insa povestite de copil cu un umor involuntar care te fura de la primele pagini. Cam acelasi soi de umor ca-n 1 aprilie, monologul lui Caragiale. Copilul din roman povesteste naiv ce vede si ce mai afla ca se intimpla in sat si prin lume, incercind sa priceapa cum stau treburile. Nu-si da seama ce e bine si ce e rau si nici nu-si bate capul cu asta. Dar sufera cind tatal lui e luat din sat si, cind vede ca tatal nu se mai intoarce din puscarie, numara zilele. Altfel, e indragostit de o fata tunsa chilug. Cind dispare si fata, pustiul sufera si mai tare, ceea ce nu-l impiedica sa-si vada de-ale lui, ca toti copiii. Nimic nu e spus pina la capat in romanul lui Mircea Diaconu.

Autorul stie de pe scena ca, atunci cind dai totul la iveala, publicul incepe sa motaie sau aplauda din politete tiradele si lacrimile actorilor. Spre deosebire de romancierii obsedantisti care piseaza lucrurile pina se alege praful de ele, Diaconu nu-si crede cititorii timpiti. Le spune o parte si-i lasa sa reconstituie singuri restul. Si, mai ales, nu face pe moralistul. Si nici nu crede sau nu se face a crede ca, dupa ce s-a incheiat obsedantul deceniu, in Romania s-au deschis cararile raiului comunist.

La fel ca Petrini, filosoful lui Preda, care cind e eliberat ajunge la concluzia ca a inceput era ticalosilor, copilul din cartea lui Diaconu simte ca si dupa ce i s-a intors tatal din puscarie lumea e tot urita, si strimba, si mincinoasa. Scris dintr-o rasuflare, ca un monolog in care umorul si drama, ca sa nu zic tragedia, se intrepatrund, ca-n viata, acest mic roman impecabil ar trebui ca, de data asta, sa aiba succes si la critica, nu numai la cititorul obisnuit.” -- Cristian Teodorescu, 6 ianuarie 2014, pe catavencii.ro

”Daca insa aveti momente in care sinteti tristi, in care sinteti impovarati de grijile si responsabilitatile zilnice, deschideti La noi, cind vine iarna si, pentru citeva clipe, veti fi din nou copil si veti uita de toate gindurile rele. Eu am facut-o. Lumea suava a copilariei, plina de inocenta si spirit ludic, descrisa pe un ton atit de cald si de emotionant, merita redescoperita prin aceasta carte sensibila, frumoasa, pe care o recomand din toata inima.” -- Jovi Ene, 6 decembrie 2013, pe filme-carti.ro

Despre Autor

Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949) este actor, politician, scriitor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti. A fost directorul Teatrului „Nottara” pina in 2011.

A jucat atit in piese de teatru pe scenele nationale, cit si in productii cinematografice celebre, precum De ce trag clopotele, Mitica?, Buletin de Bucuresti, Asfalt Tango, Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii, Legaturi bolnavicioase sau Filantropica. A mai publicat: La noi, cind vine iarna (1980; editie noua, Polirom, 2013; roman tradus in rusa si germana), Scaunul de pinza al actorului (1985) si In Bucurestii de odinioara cu Mircea Diaconu (1998).

Volumul de debut al lui Mircea Diaconu, Sugubina a fost distins in 1977 cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 176
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2013
ISBN: 978-973-46-4038-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: