La Medeleni (3 volume)

La Medeleni (3 volume)
263,00 MDL (52,86 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Actiunea se petrece în mare parte la moșia familiei Deleanu, la Medeleni. Scriitorul Ionel Teodoreanu descrie viața unor copii: Dănuț, Olguța și Monica. După cum susține și autorul, Olguța este unul dintre cele mai reușite personaje ale operelor literare. După părerea tatălui ei, ea este un "drac îngeresc", "un amestec de puritate și inclinații spre mici răutăți". Se agită mereu, nu acceptă să fie contrazisă și încearcă să subordoneze tot ce o înconjoară.

Dănuț este o persoană calmă, dar de cele mai multe ori își pierde răbdarea și devine nervos din cauza surorii sale, Olguța. El visează că le salvează pe cele 2 fete dar de cele mai multe ori este potolit de sora lui. Monica asigură echilibrul dintre cei 2 frați care sunt într-un continuu "război". Este blândă, generoasă, bună la suflet. Sare mereu în ajutorul celui necăjit. Monica este îndrăgostită de Dănuț pe tot parcursul romanului, dar Dănuț nu își dă seama decât la sfârșit că și el este îndrăgostit de Monica. Ei se căsătoresc în final și trăiesc fericiți.

Olguța, însă, se îndrăgostește de Vania, un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Plănuiește să se căsătorească cu el și să plece în America, dar descoperă că are cancer. În final, ea se sinucide.

După moartea Olguței, familia Deleanu vinde moșia La Medeleni deoarece le amintește prea mult de Olguța, pe care au iubit-o așa de mult.

 

Despre Autor


 

Ionel Teodoreanu (6 ianuarie 1897, Iaşi - 3 februarie 1954, Bucureşti) este un prozator, romancier, memorialist şi avocat. Bunicul dinspre tată, Alexandru Teodoreanu, a fost o figură de prestigiu a magistraturii ieşene, iar cel dinspre mamă, Gavriil Musicescu, originar din sudul Basarabiei, s-a impus ca o personalitate proeminentă a muzicii româneşti. După ce termină şcoala primară germană „Pitar Moş" şi urmează între 1909 şi 1916 cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr" la Bucureşti, îşi continuă studiile la Liceul Internat şi la Liceul Naţional din Iaşi. I-a avut, printre alţii, ca profesori pe Calistrat Hogaş, G. Ibrăileanu şi Vasile Bogrea.

Debutează în mai 1919, cu schiţa Bunicii,la „însemnări literare", fiind îndemnat să publice de Ibrăileanu. Primul volum de proză, Uliţa copilăriei,îi apare în 1923. Cu povestirile din Uliţa copilăriei,dar mai cu seamă cu romanele La Medeleni (I-III, 1925-1927), Bal mascat(1929), Prăvale-Baba (1939) şi cu primul volum din Tudor Ceaur Alcaz (1940), Teodoreanu se impune ca un creator original, sub raportul stilului şi al viziunii, de literatură inspirată de vârsta copilăriei, adolescenţei şi primei tinereţi. - Crispedia.ro

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 850
Editura: Agora
Apariția: Octombrie 2011
ISBN: 978-606-92210-7-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.6600

Pareri