La Lumina Candelei

La Lumina Candelei
129,00 MDL (32,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Ediție îngrijită și postfațătă de Alexandru Mihăilă.

Prefață de Cornel Paiu.

Surprinzătoare în ansamblu, povestirile Lidiei Vrabie din volumul „La lumina candelei" deschid calea unei călătorii în timp, în care, atât universul copilăriei, cât şi viaţa de zi cu zi a muritorului de rând, capătă consistenţă şi identitate doar prin asumarea valorilor satului românesc încărcat de sacru şi de mister. Sub cerul creştin al Basarabiei, lumea satului se afirmă ca fiind păstrătoarea tradiţiilor care vin din străvechime şi care dau ritm şi sens existenţei:

„La noi în familie, era socotită sfântă Tradiţia, părinţii duceau mai departe ceea ce învăţaseră de la părinţii lor, transmiţându-ne şi nouă, copiilor lor. Nouă ne plăceau mult aceste tradiţii, care deosebeau o sărbătoare de cealaltă. De exemplu, Naşterea Domnului era aşteptată mult cu frumoasele obiceiuri de a colinda, apoi cea de a tăia cu câteva zile înainte porcul şi pregătitul bucatelor tradiţionale.

Anul Nou, cu pomenirea Sfanţului Ierarh Vasile cel Mare, sosea cu urătura pe care o strigam pe la casele rudelor şi cunoscuţilor. Uraturile erau pregătite şi învăţate din timp. Ce şirag de colăcei purtau copiii pe umăr! Ce fericiţi eram, umblând prin zăpadă de la o casă la alta! în ajunul pomenirii celor Patruzeci de sfinţi mucenici din Sevastia, obişnuiam să organizăm o clacă cu toţi verişorii împreună, care puteau participa, la plantarea cartofilor." -- Tradiţii de familie.

Însuşi timpul pare a se derula după alte tipare, fiind măsurat de la o sărbătoare la alta, iar evenimentele cruciale, vestite prin glasul de bronz al clopotelor de la biserică, rămân pentru totdeauna fixate în memorie. -- Alexandru Mihăilă

”Oamenii preferaţi de Lidia Vrabie sunt cei care din ruinele unei biserici vechi, trecută prin incendiu purificator, cu jertfă proprie, înalţă alta nouă; sunt oamenii care parcurg zeci de km pentru a merge la Biserică, şi sunt oamenii, care, în ţară străină, află un munte, şi-n munte o peşteră, şi-acolo, în mijlocul lui, îşi fac chiliepentru rugăciune.” -- Cornel Paiu 

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 201
Editura: PapiruS Media
Apariția: 2014
ISBN: 978-606-8137-57-5
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri