Jurnalul Unei Fete Greu de Mulțumit [Carte Electronică]

Jurnalul Unei Fete Greu de Mulțumit [Carte Electronică]
89,99 MDL (22,50 RON)
89,99 MDL (22,50 RON)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Ediţia a ll-a, revăzută.

Verdicte uluitor de sigure asupra cărţilor citite cu frenezie, analize subtile şi reflecţii lucide despre sine ori alţii, ironie nimicitoare şi concluzii nemiloase, suferinţe ale inimii şi patimi ale trupului – dar şi rare momente de intensă bucurie –, iată substanţa însemnărilor lui Jeni Acterian, o fată superinteligentă şi poate de aceea greu de mulţumit.

Atotprezentă în jurnal - obsesia morţii, mai acută parcă, în cazul autoarei, decât cea caracteristică generaţiei „kierkegaardiene“ din care făcea parte. Jeni Acterian i-a cunoscut personal, de altfel, pe toţi marii reprezentanţi ai acestei generaţii, cu unii a fost bună prietenă şi pe mulţi îi pomeneşte în acest jurnal: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Marieta Sadova, Alice Botez, Alexandru Dragomir, Mihai Rădulescu, Cella Delavrancea, Emil Botta, Mihail Sebastian... Pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Alice Voinescu şi alţi universitari celebri în epocă i-a ascultat conferenţiind şi nu se sfieşte să-i comenteze cu admiraţie sau sarcasm, dar întotdeauna inteligent.

Publicat intr-o primă ediţie la 33 de ani de la moartea autoarei, acest jurnal a fost o revelaţie, efectul asupra cititorilor fiind comparabil doar cu cel produs, ceva mai târziu, de Jurnalul lui Mihail Sebastian, rămas şi el inedit timp de 50 de ani. 

„Jeni Acterian şi Mihail Sebastian sunt, în domeniul literaturii de frontieră, asemeni capului şi pajurei unei medalii de valoare unică“, scrie Doina Uricariu în prefaţa acestui volum. „N-am spus monedă, ci medalie: cele două Jurnale sunt, fiecare în felul său, un unicat excepţional atât prin mărturisirea de sine, cât şi prin cea despre o epocă.“

Această nouă ediţie Humanitas a jurnalului lui Jeni Acterian apare sub titlul dat de autoarea însăşi, cu o prefaţă a îngrijitoarei ediţiei – conţinând povestea conservării şi publicării caietelor manuscrise –, cu anexe (Scrisori, Caietul Clubului „Pana Trăsnită“) care completează imaginea personalităţii autoarei şi cu un foarte util indice de nume. Textul jurnalului apărut în ediţia princeps din 1991 a fost revăzut, întregindu-se, în măsura posibilului, numele proprii abreviate de diaristă.

Recenzie

După anii '90, literatura română a scos din sertar câteva jurnale. Care nu ar fi putut apărea în perioada comunistă. Tonul a fost dat de generaţia interbelică. Petre Pandrea, Mihail Sebastian, Jeni Acterian. Jurnalul lui Mihail Sebastian şi cel al lui Jeni Acterian au fost o adevărată revelaţie pentru cititorul român. Ambele au fost publicate la zeci de ani de la moartea autorilor. E vorba de 33 de ani, în cazul lui Acterian, şi 50, pentru Jurnalul lui Sebastian.

Jeni Acterian i-a cunoscut personal (şi apar în paginile Jurnalului) pe intelectualii care au marcat perioada interbelică: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Alexandru Dragomir, Mihail Sebastian, Emil Botta, Cella Delavran-cea, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu.

Cioran vorbeşte în scrisorile sale despre îndoielile acestei „fete deştepte din Balcani", despre „luciditatea ei inconceptibilă". O vedea ca pe un alter ego al său. îi aprecia vitalitatea debordantă, harul prieteniei, judecăţile atât de iuţi şi fulgerătoare. Urma să aibă un viitor strălucit. Cu o bursă pentru obţinerea unui doctorat la Sorbona. Războiul şi instalarea puterii comuniste îi frâng sclipitorul destin. A fost referent, asistent de regie, traducător de piese. Se căsătoreşte nereuşit cu un actor. Dezamăgirea este atât de mare, încât o lună de zile se închide în casă şi refuză orice contact sau mâncare. Doar a fumat. îşi revine încet prin traduceri.

Moare la 42 de ani. Această fată deşteaptă şi de o vitalitate debordantă din Balcani.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-3021-6
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri