Jumătate de Soare Galben

Jumătate de Soare Galben
213,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Mult asteptatul roman al Chimamandei Ngozi Adichie isi plaseaza actiunea in Nigeria anilor 1960, in perioada nefastului razboi dintre Nigeria si Biafra in care mii de oameni au fost masacrati cu sange rece si care a costat tara peste un milion de vieti. Trei personaje sunt prinse in iuresul evenimentelor politice din acest deceniu tumultuos. Primul este Ugwu, un baiat sarac de la tara angajat ca servitor in casa unui profesor universitar. Al doilea este o tanara din clasa de mijloc. Olanna, care decide sa traiasca impreuna cu profesorul, abandonand privilegiile unei vieti de lux in Lagos pentru oraselul universitar prafuit si pentru idealismul si charisma noului ei iubit.

Iar cel de al treilea este Richard, un englez inalt si timid, fascinat de sora geamana a Olannei, figura enigmatica si distanta care refuza sa apartina cuiva. Odata cu inceperea razboiului, toate aceste personaje sunt aruncate in valtoarea unor evenimente care ii vor desparti si apropia in cele mai neasteptate feluri.

Acest roman extraordinar vorbeste despre Africa insasi, despre responsabilitate morala, sfarsitul colonialismului, apartenenta etnica, despre clase si rase; si despre felul in care dragostea poate complica toate aceste lucruri.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Războiul din 1967-1970, dintre Nigeria şi Biafra -subiectul celui de al doilea roman al lui Adichie - a început atunci când grupul etnic Igbo din Nigeria şi-a întemeiat propriul stat şi a pus capăt foametei cauzate de blocada nigeriană. Este vorba de un război care poate nu e foarte cunoscut de occidentalii de azi, dar care a constituit o problemă arzătoare la timpul lui, facându-l pe John Lennon să înapoieze distincţia Ordinul Imperiului Britanic, dezgustat fiind de implicarea britanicilorîn conflict.

Debutul din 2003 al lui Adichie, Hibiscus violet, a fost foarte lăudat, dar orizontul acestuia a fost limitat de naraţiunea la persoana întâi şi de faptul că protagonistul avea doar cincisprezece ani. Cu Jumătate de soare galben, Adichie îşi lărgeşte orizontul, ţesând o poveste văzută prin ochii a trei personaje distincte, pe parcursul a aproape un deceniu: servitorul Ugwu, frumoasa Olanna, educată în Anglia, şi Richard, un englez ciudat, dar radical, îndrăgostit de sora geamănă a Ollanei. La toate acestea, se adaugă o altă carte, o povestire retrospectivă a subiectului tratat.

Adichie scrie în mod clar pentru piaţa internaţională, dar nu face deloc rabat la detalii în relatarea modului de viaţă nigerian. Nu este nici didactică, recunoscând sincer snobismul strecurat în rândurile celor din etnia Igbo. Influenţată de multe dintre lucrurile care l-au inspirat pe compatriotul ei, Ben Okri, Adichie renunţă la realismul lui magic pentru modalitatea mai naturalistă în care îşi prezintă eroul, Chinua Achebe, care a fost în mod direct implicat în guvernul efemer din Biafra.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Half of a Yellow Sun
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 508
Editura: Rao
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-103-793-6
Greutatea: 0.4000

Pareri