John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy
126,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

John Fitzgerald Kennedy a reprezentat un mit, dar și un exemplu pentru generația postbelică. Mulți americani, dar și europeni îl adorau pe acest tânăr cu părul mare, frumos, aristocrat, puternic, curajos, realist, plin de energie, în stare să își respecte angajamentele și cuvântul dat.

Avea patruzeci și trei de ani când a intrat în funcție, dar  amintea de entuziasmul unui tânăr de douăzeci. A fost cel mai tânăr președinte american din istorie, primul născut în secolul XX, primul catolic, primul atât de aproape de europeni.

Când a fost asasinat la Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963, în circumstanțe nici până astăzi pe deplin elucidate, la doar patruzeci și șase de ani, lumea a plâns – de furie, de dragoste, de frustrare.

Kennedy a murit fără să apuce să vadă îndeplinite iluziile create chiar de el însuși. Focurile de armă trase de Oswald au ucis vise ale americanilor, dat fiind că revoluția pentru drepturile civile ajunsese la apogeu. Nu numai America a descoperit lacrimile, au fost mulți cei care l-au regretat pe Kennedy. Acest idealist ciudat își pusese în gând să schimbe viața, istoria, lumea.

Prin moartea lui, cum avea să spună istoricul Arthur M. Schlesinger, „am pierdut ceva vital, adică viziunea unei Americi ca republică umană, rațională, democrată, care colaborează cu celelalte state și instituții internaționale pentru a promova democrația, drepturile omului, pacea“.

Cele 80 de fotografi alb-negru care însoțesc textul documentează în imagini sugestive epoca și viața celui devenit mitul tuturor noilor generații – JFK.

Recenzii

Născut pe 29 mai 1917, în Brookline, Massachusetts, John F. Kennedy a servit atât în Camera Reprezentanților din SUA cât și în Senatul Statelor Unite înainte de a deveni în 1961, al 35-lea președinte American. Ca președinte, Kennedy s-a confruntat cu o serie de crize externe, în special în Cuba și Berlin, dar a reușit să obțină realizări, cum ar fi Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare și Alianța pentru Progres. Pe 22 noiembrie 1963, Kennedy a fost asasinat în Dallas, Texas.

Președinția a venit cu o mulțime de responsabilități pentru tânărul om politic, dar nimic nu a stat în calea succesului: criza rachetelor din Cuba fiind unul dintre cele mai critice momente.

„Forgive your enemies, but never forget their names."

Secretul asasinării sale la intersecția dintre Elm Street și Huston Street, Dallas precum și secretul vieții sale amoroase și starea de sănătate sunt ultimele mistere pe care John avea să le ducă cu el în mormânt. Întreaga țară a fost în doliu dar încă nu se știe sigur dacă Harvey Oswald este sau nu cel care l-a ucis.

Plusuri: Cartea nu este exagerat de stufoasă în amănunte ci atât cât trebuie pentru a ne forma o imagine asupra personajului. Fotografiile din partea a doua a cărții sunt de neprețuit.

Recomandari: Recomand cartea tuturor pentru cultură generală dar în special celor pasionați de JFK.

--  Renata Nae, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 192
Editura: Litera
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-606-849-412-8
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri