Jane Eyre. Vol. II

Jane Eyre. Vol. II
44,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Romanul Jane Eyre este izvorît dintr-o viaţă plină de greutăţi şi suferinţe, de frămîntări şi constrîngeri, care au ascuţit mult agerimea de spirit a eroinei nespus de simţitoare.

„Charlotte Brontë foloseşte arta pentru a proclama adevăruri trăite, dînd vieţii tuturor ceva din propria ei viaţă amară şi tragică, mărturisindu-şi revoltele şi nădejdile, deziluziile şi visurile” -- Petru Comarnescu

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Primul roman publicat al Charlottei Brontë dezvoltă o temă ce va reapărea în Villette, cea a unei tinere ce luptă pentru supravieţuire şi, în final, îşi împlineşte visurile fără a dispune de bani, sprijin din partea familiei sau privilegii de clasă. Orfana Jane este prinsă între două tipuri de impulsuri adesea contradictorii. Pe de o parte este stoică, timidă şi capabilă de sacrificiu de sine. Pe de alta, este un personaj pasional, independent şi nonconformist, ce se revoltă împotriva injustiţiei ce pare să o urmărească pretutindeni.

Copil fiind, ea suferă, ca pupilă a bogatei sale mătuşi, doamna Reed, insultele familiei, iar apoi cruzimea regimului opresiv de la şcoala Lowood, unde o trimite mătuşa. Ca tânără guvernantă la Thornfield Hali, diferenţele de rang social îi zădărnicesc relaţia cu cel pe care îl iubeşte, dl Rochester, un personaj byronian cu care leagă o relaţie profundă, în perioada în care are grijă de fiica lui nelegitimă.

Diferenţele de rang sunt o piedică mai mică în calea relaţiei lor - ambele personaje dispreţuiesc oricum aceste convenienţe - decât faptul că el este căsătorit. Soţia sa este o nebună închisă la mansardă (creola Berthe Mason din Spanish Town, Jamaica, a cărei poveste este reconstituită imaginar de Jean Rhys, în Wide Sargasso Sea). Situaţia Berthei este considerată o contrapondere la cea a lui Jane, dar şi una ce ridică probleme privind reprezentarea femeii în proza secolului XIX.

Un şir de coincidenţe fericite şi dorinţe împlinite încheie intriga romantică centrală, dar Jane Eyre este şi acum o naraţiune puternică despre condiţia femeilor inteligente şi ambiţioase, în atmosfera anchilo-zantă a Angliei victoriene.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Arc
Apariția: 2011
ISBN: 9975-61-373-X
Dimensiuni: 12 x 16,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: