Iubitul Nefericit

Mai multe poze

Iubitul Nefericit
167,00 MDL (33,57 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba italiana de Liviu Ornea.

Alberto Moravia este unul dintre cei mai importanti romancieri italieni ai secolului XX.

Volumul Iubitul nefericit (1943) reuneste sapte povestiri, scrise cu eleganta si fluiditate. Fie ca este vorba despre un pusti a carui imaginatie infierbintata il face sa intre in conflict cu o pisica, fie ca itele povestii dau la iveala motive mai tulburatoare, precum incompatibilitatea erotica ce duce la disperare continua, muta, mai mult, la nepotrivirea individului cu insasi matca vietii sale, Moravia surprinde cu limpezime poetica momente de cumpana, de formare, din existenta personajelor.

Tema iubirii infuzeaza aproape toate textele: pe rind, ea este tradata, devine chinuitoare cind nu este marturisita cum se cuvine sau consumata, de cele mai multe ori raminind in stadiul de contemplatie, cea a martorului neputincios, care nu reuseste sa ia in miini firele vietii sale. Imaturitatea emotionala e pusa la incercare, calita, iar rigiditatea individului pasiv, imbolnavit de ritualizarea vietii, e si ea chestionata.

„Romanele si povestirile lui Alberto Moravia despre Italia sint cimpuri de lupta, iar trupele combatante – barbatii si femeile. Nici un alt scriitor nu poate sa redea batalia dintre sexe in termeni mai atroce. Sexul e boala, dragostea – o napasta. Un scriitor mai putin inzestrat nu s-ar fi achitat de aceasta dificila sarcina, insa Moravia este un povestitor de prima mina.” --Time

Recenzii

”Aproape toate textele povestesc amoruri strimbe, schioape, conflictuale, viclene sau, cu o vorba preferata a autorului, „uscate” (...). O singura povestire calca pe linga tema („Cazatura”), dar, ce vreti, tradari sint peste tot, de ce n-ar fi una si in pagina de sumar. Si-apoi, e o tradare binevenita, are farmecul unei tifle cu tilc, iti mai racoreste plaminii cu o gura de aer copilaresc.

Sarmul acestui scriitor sta in arta lui de portretist retro, cu discrete reflexe de fizionomist, si in iuteala intelegatoare a prozei sale, atenta la detaliul cu schepsis, la cambrarile tensiunilor surde, dar si la „parfumul secret al vietii, alcatuit dintr-un plictis blind, din speranta si din disponibilitate”.” -- Claudiu Constantinescu, 29 martie 2012, in Dilema veche, nr. 424

”Pentru cei care l-au cunoscut pe Alberto Moravia prin intermediul romanelor sale, volumul de proze scurte Iubitul nefericit este o surpriza (placuta e putin spus!). Observatia este incisiva si abrupta, iar analiza psihologica, mult mai densa. Portretele sint concise, dar adinci. Alberto Moravia desira certitudinile in parodii. Prietenia, fidelitatea si promisiunile sint demitizate. Nu exista relatii profunde in lumea personajelor sale, ci doar interese de moment.” -- Adriana Gionea, 17 mai 2012, pe TownPortal.ro

Despre Autor

Alberto Moravia (1907‑1990) s‑a nascut la Roma, intr‑o familie burgheza instarita. Incepind din 1927, si‑a construit o cariera jurnalistica de succes, colaborind la cotidienele La Stampa, Gazzetta del Popolo, Corriere della Sera.

Si‑a facut debutul literar cu Indi­ferentii (1929), elogiat de critici ca unul dintre primele romane existentialiste europene. Inovatoare si incen­diare, romanele sale exploreaza subiecte precum alie­narea sociala, sexualitatea lipsita de iubire sau ipocrizia vietii contemporane. Pina acum au fost traduse in limba romana: Dispretul (1954), ecranizat de Jean‑Luc Godard in 1963, Ciociara (1957), ecranizat de Vottorio de Sica in 1969, Voyeurul (1985), Cum sa traiesti cu o sotie necredincioasa (1990).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2011
ISBN: 978-973-46-2188-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri