Istoriile Mele. Eugen Stancu în Dialog cu Lucian Boia [Carte Electronică]

Istoriile Mele. Eugen Stancu în Dialog cu Lucian Boia [Carte Electronică]

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 38,50 MDL (9,63 RON)

Economisești: 38,49 MDL (9,62 RON) (49%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 38,50 MDL (9,63 RON)

Economisești: 38,49 MDL (9,62 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Descriere

Lucian Boia are reputaţia unui istoric în răspăr cu ideile de-a gata, pe care i-au creat-o zecile de volume cu o tematică luxuriantă, de la mişcarea naţională românească, până la imaginarul climatic.

Dar chiar şi cu această reputaţie, Lucian Boia şi-a păstrat privilegiul de a nu se transforma într-un autor-vedetă, ci de a da întâietate absolută cărţilor sale. I-a fost dat lui Eugen Stancu, un tânăr coleg de breaslă, să pătrundă în cabinetul istoricului, ticsit de ediţii vechi, dicţionare, tablouri şi obiecte de artă, şi să pună întrebări despre predestinare, familie, formare şi împlinire profesională.

A obţinut răspunsuri surprinzătoare, bogate în idei şi în detalii, din care nu se poate construi o singură istorie definitivă, istoria carierei lui Lucian Boia, ci un mănunchi de istorii, totdeauna polimorfe şi deschise, istoriile lui Lucian Boia.

Recenzii

Istoriile mele imaginate de Eugen Stancu şi Lucian Boia, sunt una dintre cele mai profunde şi dezinhibate meditaţii în marginea condiţiei intelectuale a scrisului istoric. O dată cu aceste confesiuni, exemplaritatea paradoxală a lui Lucian Boia este revelată unui public întreg, iar arta de mediator al lui Eugen Stancu este una dintre raţiunile acestei treceri dincolo de oglindă, în intimitatea unui profesor şi autor rezervat cu apariţiile publice şi imun la tentaţia oricărui vedetism facil.” -- www.bibliophyle.wordpress.com

Istoriile mele pot fi citite ca un bildungsroman ce evită pedagogia şi didacticismul. Viaţa lui Lucian Boia traversează succesive lumi, de la tihna burgheză a nucleului familial cosmopolit la republica populară şi autarhia ceauşistă. Legatul  familial, pe care Lucian Boia îl menţionează apăsat, cu un orgoliu al formulelor lipsite de ambiguitate, este ostilitatea faţă de comunism şi intenţia de a nu participa la opera de zidire a unui univers care îi rămâne, până la capăt, străin.

Simplul repertoriu de lecturi al adolescenţei  indică defazajul asumat. Marginalitatea lui Lucian Boia în câmpul intelectual autohton este anticipată de această educaţie burgheză, ce nu concepe  trivialitatea  proletară ca pe un mod de existenţă. Casele de la Câmpulung şi  din Cotroceni sunt expresiile  continuităţii cu un mediu pe care naşterea regimului democrat popular îl condamnă la extincţie.” -- Ioan Stanomir, www.contributors.ro

”În această carte Lucian Boia îşi prezintă rădăcinile familiale, cariera şi profilul său intelectual. Lucian Boia provine dintr-o familie tipic burgheză a României interbelice. Tatăl are origini dobrogene dintre ardeleni aduşi acolo pentru colonizare. Mama este de origine italiană, sunt italieni veniţi la mijlocul secolului al XIX-lea şi stabiliţi la Câmpulung Muscel şi apoi veniţi în Bucureşti. Mama îl precede în preocupări fiind arhivistă de meserie. Am văzut carnetul de studentă în facsimil cu semnătura rectorului Horia Hulubei în 1941.  

Asta m-a pus pe gânduri să mă facă să cred că inclusiv această întâmplare a contribuit la conceperea cărţii sale la fel de controversate Capcanele istoriei – Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950. Ştiu că un comentator precum Cristian Ghinea, cam probăsist, grăbit ca de obicei a declarat că respectiva carte ar reprezenta mentalităţile unei intelectualităţi româneşti revolute fără reflexe în realităţile mentalităţilor contemporane, care ar fi complet diferite. Cristian Ghinea se înşeală cum se înşeală când abordează chestiuni istorice!” -- www.joenegut.toateblogurile.ro

Despre Autori

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Eugen Stancu, născut înTurnu Măgurele la 6 iulie 1978, este doctor în istorie. A studiat la Universitatea din Bucureşti, la Central European University din Budapesta și la Lincoln College, Oxford. A publicat Politics and Science Fiction: Science Fiction in Communist Romania 1955-1974 (VDM Verlag, 2008); a editat împreună cu Richard McMahon şi Hanna Orsolya Vincze Cultures of Communication: New Historical Perspectives, număr special al European Review of History (Routledge, 2009). A tradus Crearea Europei de Est: de la preistorie la postcomunism de Philip Longworth (Curtea Veche, 2002). Este director al Asociaţiei Eurocentrica şi cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3796-3
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 216

Pareri