Istoria Universală a Infamiei (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Istoria Universală a Infamiei (Top 10+) [Carte de Buzunar]
136,00 MDL (27,34 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traduceri de Irina Dogaru și Cristina Hăulică

Istoria universala a infamiei reprezinta debutul luiJorge Luis Borges. Amestecul de realitate si fictiune din acest volum va deveni o caracteristica importanta a prozei sale de mai tirziu.

Istoria universala a infamiei este construita ca o colectie de povesti medievale, in care visele si magia sint realitati amestecate printre mistere si prevestiri cu aer tainic. Personajele unor astfel de iluzii nu-s Feti-Frumosi cu stea in frunte, ci „eroi satui de fumul de tutun si alcool, eroi cu palarii de paie cu panglici colorate, eroi afectati de boli rusinoase”, pe care doar onoarea, loialitatea fata de cauze demult pierdute ii mai anima.
 
„Daca il citesti pe Borges frecvent si cu atentie, devii borgesian; a-l citi inseamna a activa o constiinta a literaturii in care el a patruns mai departe decit toti ceilalti.”-- Harold Bloom


Recenzii

Ma asteptam la povestile infinit de linistitoare, ireale ale acelui Borges din Cartea de nisip. Cartea infamiei e insa altfel: poate la fel de ireala, insa cu povesti despre marii infami, cu aventuri fantastice de prin istoria bintuita de niste raufacatori savurosi: the glorious bastards. Ideala pentru a uita de tot si toate, urmarind marii infami la treaba si victimele lor. Cu suavitatea specifica lui Borges, incit unii dintre acesti glorious bastards ajung sa te induioseze.” -- Madalina Georgescu, 28 ianuarie 2013, pe Bookblog.
 
”Mica si minunata! Uite, asta ma impresioneaza pe mine: sa citesc o carte mica-mica de tot, s-o inchid, sa ma uit la ea si sa ma mir: „Unde am citit eu atit de multe in carticica asta asa de mica?”. Istoria infamiei este, de fapt, istorie combinata cu legenda si contaminata de mitologie, intr-un fel tipic sud-american. Niste episoade si niste personaje fascinante, cumplitul sublim. Cartea asta ma face sa ma gindesc la o petrecere de Halloween: acum defileaza personajele. Da, sint diabolice, dar priviti arta cu care au fost realizate, if you know what I mean…” -- Mihaela Serea, 26 ianuarie 2014, pe omulsiorasul.wordpress.com

”Florilegiu de povestiri exemplare, Istoria universala a infamiei este cartea de debut in proza (...) a prestigiosului Borges. Desi restrinsa ca paginatie, ofera o lectura complexa si provocatoare, iar tema barocelor texte pe care le contine este esenta raului, a infamiei. Prin prezentarea unor pilde din care fiecare va extrage esenta dupa puterile sale morale, aceasta parodica ,,istorie’’ trimite la silogismul (sau la adevarul?) ca toata frumusetea lumii se construieste pe singe, crime si ipocrizie.” -- Anca Giura, 25 octombrie 2012, pe booklog.ro

”Exista autori de care nu te poti plictisi niciodata si pe care ii poti citi si reciti la virste diferite pentru a vedea cum s-au schimbat ei si cartile lor, dar mai ales tu de-a lungul timpului… Pe o astfel de lista trebuie inclus si Jorge Luis Borges, un scriitor argentinian (aproape) la fel de cunoscut, macar in lumea alfabetizata, precum fotbalistul Maradona. Istoria universala a infamiei nu este doar una dintre cele peste 30 de carti scrise de Borges. Ea are si o alta valoare simbolica, mult mai mare, fiind considerata prima carte importanta semnata de autorul argentinian, in anul 1935, cind acesta avea 36 de ani. Istoria universala a infamiei este o colectie de povestiri pline de originalitate.” -- George Motroc, 24 septembrie 2012, pe BookMag.ro

”In 1517, părintelui Bartolomé de las Casas i s-a făcut milă de munca indienilor de la minele de aur din Antile, din noile pământuri descoperite, şi i-a propus regelui spaniol Carol al V-lea să importe negri. Aşa a apărut bluesul. Peste secole.

În 1928 apărea o carte de 400 de pagini, format mare - Istoria bandelor din New York. Ele se numeau îngerii din Mlaştină, Băieţii Zorilor, Pociţii cu Pălărie, Iepurii morţi. Ultimul şef de bandă, Monk Eastman, a fost găsit pe una din străzile centrale ale New Yorkului, ciuruit de cinci gloanţe. Era 25 decembrie 1920. Venea timpul naşului şi al mafiei.

Necuviinciosul maestru de ceremonii Koutsuke no Suke va rămâne în istorie ca cel care a pricinuit moartea stăpânului Turnului din Akô. în primăvara anului 1702, seniorul din Akô urma să primească o importantă solie imperială. Două mii trei sute de ani de politeţe niponă împovăraseră ceremonialul primirii. Palatul trimisese un maestru de ceremonii. Care îi jignise onoarea distinsului senior când 1-a numit bădăran. Pentru un nod legat fără îndemânare. Stăpânul Turnului îşi scoase sabia şi îi scrijeli faţa necuviinciosului maestru de ceremonii Koutsuke no Suke. Peste câteva zile, tribunalul imperial îl condamnă pe stăpânul Turnului din Akô să-şi ia viaţa. Turnul lui fu confiscat, căpitanii împrăştiaţi, familia sărăcită.

Sunt voci care spun că în acea noapte când Takumi no Kami îşi lua viaţa, cei 47 de căpitani ai săi puneau la cale răzbunarea împotriva necuviinciosului maestru de ceremonii. După un an de umilinţe, cei 47 de samurai au ajuns la castelul lui Koutsuke no Suke. îl găsiră pe stăpânul cu cicatrice. îl rugară să-şi ia viaţa. Dar fură nevoiţi să-1 decapiteze.

Curtea Supremă îşi rosteşte sentinţa. Celor 47 de căpitani li se oferă privilegiul de a-şi lua viaţa.

Toţi aceşti infami au mai fost văzuţi în alte cărţi şi în alte filme.”


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Jorge Luis Borges (1899-1986), unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX, s-a nascut in Buenos Aires, la 24 august 1899, intr-o familie instarita. La scurta vreme dupa nasterea sa, calatoreste alaturi de familie in Europa. Primeste inca de mic o educatie multilingva.

Dupa intoarcerea in Buenos Aires, la 22 de ani, publica primul sau volum de poezii, Fervor de Buenos Aires. Continua apoi sa publice, alaturi de poezii, si eseuri. In anii ’30 incepe sa scrie proza scurta. Publica primul sa volum important, Istoria universala a infamiei, la virsta de 36 de ani. Amestecul de realitate si fictiune din acest volum va deveni o caracteristica importanta a prozei de mai tirziu a lui Borges.

Tot in aceasta perioada, publica doua dintre cele mai cunoscute colectii de povestiri ale sale, Fictiuni si Aleph; in anii ’50 devine director al Bibliotecii Nationale. Odata cu inaintarea in virsta, vederea ii slabeste si reincepe sa scrie proza scurta si poezie. Ultima sa carte, Atlas, o scrie alaturi de María Kodama, cea cu care se va casatori cu o luna inainte de moarte. La virsta de 86 de ani, in iunie 1986, inceteaza din viata.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 114
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2012
ISBN: 978-973-46-2788-2
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: