Istoria Poloniei. Terenul de Joaca al lui Dumnezeu.(2 Volume)

Istoria Poloniei. Terenul de Joaca al lui Dumnezeu.(2 Volume)

Preț de Listă: 601,00 MDL (150,25 RON)

Preț: 450,75 MDL (112,69 RON)

Economisești: 150,25 MDL (37,56 RON) (25%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Carmen Bartl.

Volumul I: De la origini pina in 1795

Volumul II: Din 1795 pina in prezent.

Aflata multa vreme intre doua imperii – Germania si Rusia –, Polonia a jucat un rol esential in istoria Europei inca din perioada medievala. Adoptind o perspectiva obiectiva, diferita de cea nationalista, traditionala, Norman Davies prezinta istoria acestei tari de la origini pina in prezent. Din analiza sa nu lipsesc mostenirea multiculturala, aspectele constitutionale si diplomatice sau importanta comunitatilor de evrei, germani, ucraineni si lituanieni aflate pe teritoriul polonez. Pe linga o expunere clasica a istoriei politice, cele doua volume abordeaza teme religioase, sociale, economice, dar si de civilizatie si cultura, completate de numeroase harti si diagrame.


„O carte antrenanta, o lectura incintatoare.”-- The Observer
 
„Cine doreste sa inteleaga ce s-a intimplat in Polonia trebuie sa cerceteze filonul bogat al istoriei poloneze exploatat de Norman Davies… o carte scrisa intr-un limbaj accesibil, presarata cu citate din surse documentare, anecdote si versuri.” --The Sunday Times
 
„O lectura superba, bogata in detalii... Davies intelege si reda extraordinar de bine importanta constiintei istorice in viata polonezilor.” -- The New York Times Book Review
 
Din cuprins:
Polska. Teritoriul polonez • Piastii. Dinastia Polanilor • Antemurale. Bastionul crestinatatii • Handel. Comertul cerealier in zona Marii Baltice • Anarchia. Democratia nobiliara • Sobieski. Spaima turcilor • Agonia. Sfirsitul protectoratului rus • Narod. Dezvoltarea natiunii poloneze moderne (1772-1945) • Kultura. Educatia si mostenirea culturala • Zydzi. Comunitatea evreiasca • Wojsko. Traditia militara • Emigracja. Diaspora poloneza • Reveries. Dezghetul si Insurectia din Ianuarie (1855-1864) • Feniks. Renasterea statului polonez (1914-1918) • Golgota. Polonia in al Doilea Razboi Mondial (1939-1945) • Partia. Miscarea comunista • Polska Ludowa. „Republica Populara” Polona (din 1944)


Recenzii

”Cel mai celebru exilat polonez ramine cel care a ocupat Scaunul Papal, Ioan Paul al II-lea, si, probabil, cel care a dat cel mai mult de furca atit cozilor de topor poloneze, cit si stapinilor de la Moscova. Polonezii plecati au avut bucuria sa asiste la prabusirea acelei Polonii comuniste si atasarea tarii la structurile occidentale.

De altfel, si Radosław Sikorski (nici o legatura cu generalul Wladyslaw Sikorski, premierul guvernului in exil si liderul fortelor militare poloneze din Occident, care a murit in conditii stranii in iulie 1943 intr-un accident de avion in Gibraltar- mina lunga a NKVD?), actualul ministru de externe al Poloniei, supus in prezent unei intense presiuni mediatice, care studia in Marea Britanie in 1981, in momentul declararii starii martiale de catre Jaruzelski, a cerut azil politic, facind parte din exilul polonez din Marea Britanie.Sikorski a revenit in Polonia in 1989. Un alt exilat a carui epopee a stirnit un adevarat val de reactii a fost polonezul Slavomir Rawicz cu a sa carte The Long Walk (1956) si care a preferat sa moara acolo unde s-a stabilit, in Anglia, in 2004.” -- Codrut CONSTANTINESCU, 8 iulie 2014, pe filme-carti.ro

”Istoricul Norman Davies, specialist in istoria Poloniei, dar avind suficiente cunostinte de istorie britanica si, in mod particular de istorie irlandeza, face deseori trimiteri la aceste asemanari intre cele doua popoare (…) Nu trebuie sa inlaturam doza de umor a profesorului englez care, indiferent cit de citit ar fi, nu are cum sa nu pastreze citeva celebre clisee engleze anti-irlandeze.

Insa intr-adevar cele doua popoare au destule elemente comune, cit si un traseu istoric cu multe puncte de intersectie, cu atit mai greu de conceput cu cit cele doua tari sint totusi separate nu numai de o distanta geografica mare (Irlanda, cea de-a doua insula ca suprafata din Arhipelagul Britanic, iar Polonia in Europa Centrala si de Est, aceasta coordonata geografica -estul- a caracterizat mai degraba istoria polonilor pina in 1945 cind ea a fost mutata cu doua sute de kilometri mai spre Europa Centrala, oferindu-i-se teritorii est-germane precum Pomerania, Silezia), dar si de apartenta la cu totul alte grupuri lingvistice si etnice (celtic in cazul irlandez si slav in cazul polonezilor).

Un prim aspect care frapeaza si fascineaza este comparatia intre istoria violenta/insurectionala a polonezilor si irlandezilor. S-au scris tomuri intregi despre insurectiile, rebeliunile irlandezilor impotriva stapinirii coloniale engleze…” -- Codrut CONSTANTINESCU, 16 iulie 2014, pe filme-carti.ro

”Voluntarii polonezi care s-au alaturat cauzei sale au ajuns sa lupte pentru inabusirea rascoalei sclavilor negri din Santo Domingo. Dezamagirea a fost mare caci „barbatii care se oferisera voluntar, pentru a servi in Legiune in speranta eliberarii Poloniei s-au regasit luptind in Caraibe, ca instrumente ale represiunii coloniale. Au murit cu miile de malarie, iar apoi, cei citiva oameni ramasi s-au predat britancilor.” Infringind militar Prusia, imparatul francez a reconstituit un Ducat al Varsoviei care avea 154.000 de kilometri patrati cu o populatie de 4,3 milioane de locuitori, un rest de stat polonez, un satelit al noii ordini pe care Napoleon credea ca o va impune Europei.

„Ducatul avea rolul de a genera un numar cit mai mare de resurse, umane si financiare, pentru beneficiul Imperiului Napoleonian ca intreg. In 1808 s-a introdus serviciul militar obligatoriu. Toti barbatii cu virste intre 20 si 28 de ani erau inrolati pentru o perioada de minimum sase ani.” Armata Ducatului a crescut astfel de la 30.000 de oameni la 100.000 de soldati in ajunul fatidicei campanii in Rusia. Dezastroasa retragere a celebrei La Grande Armée a afectat direct contingentul polonez care a luptat cu mult curaj in areigarda franceza. Din cei 100.000 de soldati polonezi s-au mai intors, sase luni mai tirziu, 20.000.” -- Codrut CONSTANTINESCU, 11 iulie 2014, pe filme-carti.ro


Despre Autor

Norman Davies, istoric, profesor in cadrul unor universitati britanice de prestigiu, in prezent visiting fellow la Clare Hall, Cambridge University.

Dintre volumele publicate mentionam: Europe: A History (1996), Rising ’44: The Battle for Warsaw (2003), Europe at War, 1939-45: No Simple Victory (2006) si Vanished Kingdoms (2011). Dupa 1989, Ministerul Educatiei din Polonia a inclus Istoria Poloniei pe lista lecturilor obligatorii in invatamintul de stat.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 1128
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2014
ISBN: 978-973-46-4341-7
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 1.2000

Pareri