Istoria modernă a românilor. Cultură şi modernizare

Istoria modernă a românilor. Cultură şi modernizare

Preț de Listă: 192,00 MDL (48,00 RON)

Preț: 96,00 MDL (24,00 RON)

Economisești: 96,00 MDL (24,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cursul referitor la modernizarea culturii românești de-a lungul secolului al XIX-lea aduce în atenția cititorilor realitățile de la nivelul acestui domeniu de interes. Fără a avea pretenția de a surprinde caracteristicile culturale din Principatele Române în totalitate, materialul prezent se dovedește a fi o încercare reușita de a evidenția etapele evolutive ale principalelor instrumente de difuzare a informațiilor în rândul populației. 

În acest sens, teatrul, presa, învățământul devin obiectul analizei întreprinse cu gândul de a furniza celor interesați date concise în legătură cu gradul în care elementele modernizatoare se manifestă. Accentul cercetării cade asupra realităților sistemului educativ din veacul menționat, justificarea unei asemenea abordări fiind aceea că școala reprezintă mediul de propagare a valorilor și informațiilor cu caracter moral, științific, practic etc. care se bucură de cea mai larga dezvoltare.

Segmente populaționale tot mai însemnate din punct de vedere numeric sunt atrase temporar în sistemul de învățământ, pe masură ce cadrul legislativ favorabil se constituie. Legea instrucțiunii publice din 1864 care organizează învățământul românesc în conformitate cu principii moderne experimentate, în parte, în Occident poate fi desemnată, fără teama de a greși, drept momentul determinant în evoluția acestui sector de activitate. 

În ceea ce privește progresul teatrului și al presei, un loc important în demersul făcut îl detine marcarea dificultăților inerente începuturilor, care decurgeau din contextul politico-cultural, și nu numai, puțin favorabil materializării dezideratului promovării culturii naționale. Dincolo de acestea, însa, este reliefată divesificarea manifestărilor teatrale și amplificarea rolului presei în culturalizarea locuitorilor.

 

Despre Autor


Cristina Gudin -lector dr. în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București, specializată în istoria modernă a românilor, și-a concentrat cercetarea asupra surprinderii evoluției învățământului românesc din secolul al XIX-lea, rezultatele cercetării fiind publicate în mai multe studii, precum și într-o teză de doctorat vizând învățământul elementar bucureștean din 1864-1899.

Între preocupările sale științifice se regăsesc deopotrivă crearea și evoluția instituțiilor financiare românești în epoca modernă și trăsăturile politicii financiare a statului român în secolul al XIX-lea.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 144
Editura: Tritonic
Apariția: Noiembrie 2010
ISBN: 978-606-92289-5-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2200

Pareri