Istoria Istoriilor Mele

Istoria Istoriilor Mele
112,00 MDL (26,22 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

”A scrie despre sine nu este cea mai nobilă îndeletnicire, deși cere un anumit curaj. Odată ce te hotărăști să pornești pe calea unei reflexii sincere, ești dator să spui fără teamă, direct, fără înconjur, ceea ce gândești și în ce crezi cu toată convingerea.

În același timp, lucrarea este o relatare foarte personală, sinceră despre starea de spirit din mediul academic și profesoral și în general despre atmosfera din sferele de creaţie basarabene aflate sub impactul marilor prefaceri politice, sociale, economice și de mentalitate, care s-au produs în perioada respectivă”, spune autorul.” -- Autorul

Lucrarea se axează pe analiza cercetărilor istorice și a modului cum au fost acestea scrise în Moldova de la est de Prut în ultimele două-trei decenii de aflare a acestui teritoriu în componenţa statului sovietic. De asemenea, lucrarea prezintă portretul real – știinţific, intelectual și civic – al istoricului basarabean din acea vreme de răscruce.

„Nu mă consider un autor talentat și nici destul de perspicace ca să fi știut cum să-mi construiesc mai bine cariera de istoric, de autor, în general, dar și de personalitate publică. Chiar dacă nu am putut merge niciodată cu turma – din motive de caracter, probabil, mai degrabă decât de înțelepciune – totuși nu mi-a ajuns destulă clarviziune și tărie ca să nu urmez curenții, ci să merg alături sau chiar împotriva lor. (…)

Sunt un om simplu, ca oricare din preajma mea, și tocmai asta mă face să cred că aventura mea intelectuală poate avea o anumită relevanță pentru cine vrea să știe ce a fost scrisul istoric în Moldova ultimei jumătăți de veac și ce statut a putut avea oricine nu a avut o alegere mai bună decât să facă din cercetare, din scris sau din cariera universitară o meserie” -- fragment din prefață


Recenzii


”Atunci când am citit în manuscris cartea lui Ion Ţurcanu mi s-a părut convingătoare din prima, pentru că, dincolo de ceea ce s-ar numi reglări de conturi cu ceilalţi, cu lumea istoricilor, cu lumea literară, cu lumea politicienilor, autorul este cel mai exigent cu sine însuşi. Faptul că se repune pe sine în discuţie, că cere cel mai mult de la sine însuşi şi abia după aceea – de la ceilalţi, mi s-a părut un argument forte ca să acceptăm să tipărim această carte." -- Emil Galaicu-Păun, scriitor, redactor la Editura Cartier

”Marele neajuns al acestei cărţi este autorul. Care este în viaţă. Şi personajele. Care sunt reale. Şi sunt în viaţă.

Adrian Marino a permis publicarea Vieţii unui om singur la 5 ani după moartea sa.

Ion Ţurcanu nu are timp să aştepte. Nu are nevoie să se ascundă. După ani, după iniţiale, după pseudonime. Sunt oameni, sunt fapte şi este un autor incomod. E nevoie de mult curaj pentru a spune „istoria istoriilor mele". Toţi cei vizaţi sau aproape toţi vor face un front comun împotriva lui Ion Ţurcanu. Dacă vor citi cartea.

Volumul este o radiografie subiectivă, curajoasă şi scandaloasă a elitelor culturale şi politice ale Basarabiei din ultimii ani.

„Chiar dacă nu am putut merge niciodată cu turma - din motive de caracter, probabil, mai degrabă decât de înţelepciune -, totuşi nu mi-a ajuns destulă clarviziune şi tărie ca să nu urmez curenţii, ci să merg alături sau chiar împotriva lor. (...) Sunt un om simplu, ca oricare din preajma mea, şi tocmai asta mă face să cred că aventura mea intelectuală poate avea o anumită relevanţă pentru cine vrea să ştie ce a fost scrisul istoric în Moldova ultimei jumătăţi de veac şi ce statut a putut avea oricine nu a avut o alegere mai bună decât să facă din cercetare, din scris sau din cariera universitară o meserie."

Istoricul Ion Ţurcanu s-a născut în 1946 în Găureni, Nisporeni. Şi-a început activitatea ştiinţifică în anii '70 ai secolului trecut. A fost un activ om politic în anii perestroikăi şi unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Video despre Carte

 

Despre Autor

Istoricul Ion ȚURCANU (n. 1946, Găureni, Nisporeni) și-a început activitatea științifică în anii ’70 ai secolului trecut. S-a manifestat ca cercetător al diferitor aspecte ale procesului istoric, cadru didactic în învățământul gimnazial, liceal și universitar, a activat în sistemul editorial, a redactat reviste istorice, a fost și este membru în colegiile de redacție ale mai multor reviste științifice și de cultură din Republica Moldovași din România. E cunoscut ca publicist și ca fost activist politic și deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Lucrări editate în ultima vreme: Bibliografia istorică a Basarabiei și Transnistriei; Istoria relaţiilor internaţionale; Istoria: receptare, cercetare, interpretare; Istoria românilor cu o privire mai largă asupra culturii; Istoria ilustratăa românilor; Istoria contemporană ilustrată a românilor; În căutarea originii numelui Basarabia; Descrierea Basarabiei; Bessara-biana. Teritoriul dintre Prutși Nistru în câteva ipostaze istorice și reflecțiii storiografice; Republica Moldova: a fi sau a nu fi.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 244
Editura: Cartier
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-79-821-1
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri