Istoria Credințelor și Ideilor Religioase. Vol. IV: De la Epoca Marilor Descoperiri Geografice până în Prezent

Istoria Credințelor și Ideilor Religioase. Vol. IV: De la Epoca Marilor Descoperiri Geografice până în Prezent

Preț de Listă: 496,00 MDL (99,70 RON)

Preț: 248,00 MDL (49,85 RON)

Economisești: 248,00 MDL (49,85 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

In aprilie 1983, cand scria prefata celui de-al treilea volum al operei sale monumentale, Istoria credintelor si ideilor religioase, Mircea Eliade anunta o modificare in planul general al lucrarii, lasand pentru un ultim tom capitolele privitoare la religiile Chinei si ale Japoniei, prezentarea religiilor arhaice si traditionale din America, Africa si Oceania, precum si o sectiune de incheiere, despre creativitatea religioasa a societatilor moderne.

Profesorul planuia sa incredinteze redactarea acestor capitole unor colegi si colaboratori ai sai, care ii impartaseau viziunea asupra istoriei religiilor.

Dupa disparitia lui Mircea Eliade - in 1986 -, incheierea Istoriei credintelor si ideilor religioase, conform organizarii si in spiritul teoriilor sale, a revenit unei echipe formate din istorici ai religiilor si etnologi renumiti, experti cu autoritate in domeniile lor.

Cuprins: • Orase si simboluri (David Carrasco) • In cautarea nemuririi (Henri Maspero) • Diversitate si totalitate • Mana si tabu • Totem, Timpul Visului, churinga (Waldemar Stohr) •Relatiile de familie si puterile cosmice (Hans A. Witte) •In sfera mortilor-vii (John Mbiti) • Samanismul si calatoria in imperiul mortilor (Maria Susana Cipolletti) •Sub semnul Dansului Soarelui (Peter Bolz) • Sintoism si religie populara (Nelly Naumann) •Religie si politica. Evolutia budismului japonez pana in prezent (Heinrich Dumoulin) •Creativitate religioasa si secularizare in Europa de la Iluminism incoace (Richard Schaeffler)

Recenzie

„Mircea Eliade a reusit ca nimeni altul sa ofere publicului occidental date despre religiile «primitive» ale Orientului. Toti cei interesati de marea aventura umana vor gasi in Istoria sa noi informatii si noi unghiuri de abordare.” - New York Times Book Review

Despre Autori

Mircea Eliade (1907-1986), istoric al religiilor, scriitor. Urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti, pe care o incheie in 1928 cu o teza de licenta despre filosofia Renasterii italiene. Primeste o bursa de studii de la maharajahul Manindra Chandra Nandi din Kassimbazar. Studiaza in India, la Calcutta, sanscrita si filosofia hindusa sub indrumarea profesorului S. Dasgupta. Revine in tara dupa trei ani, iar in 1932 isi da doctoratul cu o teza despre yoga la Universitatea din Bucuresti.

Devine asistentul lui Nae Ionescu la Facultatea de Litere si Filosofie. Publica primul sau roman de succes, Maitreyi (1933), roman partial autobiografic si document interesant pentru reconstituirea perioadei indiene a lui Eliade.

In 1940 pleaca la Londra, in calitate de consilier cultural al ambasadei romane, iar in 1941, din cauza ruperii relatiilor diplomatice dintre Anglia si Romania, paraseste Londra si e transferat la Lisabona.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 496
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-681-963-6
Dimensiuni: 14,5 x 22,5 cm
Greutatea: 0.7000

Pareri