Istanbul (LIVRARE 15 ZILE)

Orhan Pamuk

La comandă

Livrare în decurs de 15 zile!

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Vă mai recomandăm

Mă numesc Roșu (LIVRARE 15 ZILE)

Orhan Pamuk

399,00 MDL

Descriere

Istanbul împleteşte într-o manieră originală două poveşti la fel de sinuoase şi de cuceritoare: cea a primei jumătăţi din viaţa scriitorului şi cea a oraşului în care s-a născut şi pe care îl cunoaşte mai bine ca nimeni altul. În vastele apartamente ale familiei Pamuk, înţesate de urmele unei bunăstări în declin, se fac simţite aceeaşi încleştare între vechi şi nou, aceeaşi melancolie şi aceeaşi criză identitară ca şi pe străzile Istanbulului, odinioară capitala puternicului Imperiu Otoman, unde vestigiile unei glorii de mult apuse cedează încet-încet locul imenselor clădiri de locuinţe şi centre comerciale.

Istanbul realizează un dublu portret, al autorului în tinereţe şi al oraşului văzut prin prisma amintirilor sale de o uimitoare claritate, dar şi a mărturiilor scriitorilor şi artiştilor care i-au marcat începuturile evoluţiei spirituale.


Recenzii

„Departe de descrierea convenţională a splendorilor unui oraş, din Istanbul transpar inefabilul melancoliei şi aventurile imaginaţiei.” -- The New York Times
 
„Chiar şi aceia dintre noi care nu au călcat în viaţa lor în Istanbul vor rămâne transfiguraţi după lectura pe care o prilejuieşte cartea lui Pamuk.” -- The Financial Times

„Istanbul este o lectură fascinantă, mai ales pentru cititorii familiarizaţi cu fragilitatea legăturilor culturale dintre Orient şi Occident.” -- The Economist

Htiztin este cuvântul dominant din cartea lui Pamuk. Este de origine arabă. Este pomenit în Coran. Dar a intrat şi în limba uzuală turcă. Htiztin e ceea ce se numeşte tristesse, în sensul atribuit de Lévi-Strauss. „La fel ca tristesse, spune Pamuk, cuvântul htiztin este foarte adecvat pentru a evoca nu atât suferinţa unui singur om, care ar putea fi privită ca o simplă boală, cât o cultură, un mediu şi un sentiment care domină milioane de oameni."

Instanbulezii, indiferenţi la ideea de istorie, dărâmă ziduri seculare pentru a utiliza piatra pentru noile fundamente. Sau betonează pereţii seculari, fără a ţine cont că lângă ei s-à scris istoria lumii. Demolează sau incendiază vechile conace de lemn şi le înlocuiesc cu clădiri moderne, de beton şi sticlă. Dar fără suflet. Şi fără istorie. „Nepăsarea, distrugerea nu fac, în cele din urmă, decât să sporească sentimentul de htiztin, adăugându-i o nuanţă de zădărnicie şi sordid, constată laureatul Nobel. Sentimentul de melancolie pe care-1 generează suferinţa pricinuită de ruină, de pierdere şi sărăcie îi pregăteşte pe istanbulezi pentru noi înfrângeri şi pentru alte forme de privaţiune."

După Primul Război Mondial, pe vremea când poetul Yahya Ke-mal şi romancierul Tanpinar, doi dintre cei patru scriitori melancolici ai Istanbulului pe care Pamuk îi ia drept ghizi pentru oraşul de pe cele două continente, populaţia Istanbulului abia dacă depăşea jumătate de milion de locuitori. La sfârşitul anilor '50 populaţia a crescut la un milion şi ceva. Iar în anii 2000, oraşul pare să aibă în jur de 10 milioane. Autorul nu vorbeşte niciodată cu cifre concrete, în Istanbul, lucrurile sunt aproximative.

29 mai 1453 „reprezintă pentru occidentali Căderea Constantin-opolului, iar pentru orientali, Cucerirea Istanbulului". Şi de atunci toată istoria oraşului s-a derulat între Occident şi Orient. Dar cei mai mulţi greci, armeni, evrei au emigrat din Istanbul nu după victoria lui Mehmet al II-lea în faţa Bizanţului, ci după pogromurile din anii '50 ai secolului trecut, când autorităţile turce n-au reuşit să administreze corect aniversarea a 500-ea de la „Cucerirea Istanbulului" sau „Căderea Constantinopolului".

Bogătaşii Istanbulului niciodată nu-şi etalează averile. Niciunul dintre ei nu-şi poate păstra averea mai mult de o generaţie. Statul intervine. Iniţial ca să-i îmbogăţească. După aia ca să-i deposedeze de avere.”


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Video despre Carte


Despre Autor

Orhan Pamuk este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006. Romanul Mă numesc Roşu a câştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. Opera sa a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. În prezent, Orhan Pamuk trăieşte în Istanbul.

În cadrul seriei de autor dedicate laureatului Nobelului literar iniţiate de Editura Polirom în 2010, au apărut în traducere volumele: Muzeul inocentei (2010), Viaţa cea nouă (2011), Mă numesc Roşu (2011), Cartea neagră (2011) şi Istanbul (2011).

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 480
Apariția: 2011
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-46-2290-0