Isprăvile lui Guguţă în Viziune Cinematografică

Isprăvile lui Guguţă în Viziune Cinematografică
60,00 MDL (14,08 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Spiridon Vangheli e unul din puţinii scriitori naţionali pe care i-a interesat tainele literaturii pentru copii. Aici terenul de activitate e nespus de vast, încât scriitorul încearcă să surprindă câteva perioade în dezvoltarea personalităţii copilului. După cum afirmă criticul literar Maria Şleahtiţchi, „El este autorul unui personaj unic - un arhetip, o esenţă luminoasă a copilului, observată la ora inocenţei”.

Iar mulţimea de personaje, care populează opera vangheliană – Radu, Ciuboţel, Ghiocica, Grăia-Singur, Titirică, la fel ca şi Guguţă, sunt „expresia unei copilării adevărate, nefalsificate literar, purtătoare a frumosului şi a libertăţii interioare”, constata și Grugore Vieru. Anume universul copilăriei, în care se regăsesc, îi fascinează pe tinerii cititori, aflaţi la începutul lungului drum în lumea mare. Pentru adulţi creaţia lui Vangheli este o re,venire în acel paradis pierdut al copilăriei.

Anume prin animaţie poate fi atins acel nivel artistico-estetic în care s-ar concentra semnificaţiile textului poetic. Animaţia propune modalităţi inedite pentru ecranizarea/interpretarea textului artistic. Or, reieşind din specificul său, animaţia a fost întotdeauna mai aproape de poezie, de limbajul simbolurilor şi al metaforelor. Opera lui Vangheli, numită adesea şi "poem în proză", este apropiată viziunii lui Constantin Bălan, care îşi propune s-o aducă pe marele ecran.

Transferând textul scriptic într-o nouă dimensiune - cea cinematografică, regizorul tinde să redea cât mai aproape de original subiectul "izbânzilor lui Guguţă", respectiv şi al universului pluridimensional al copilului, în particular, şi al copilăriei, la general. Dar acest univers a fost constituit în contextul sociocultural al timpului, atribuindu-se - prin metafore şi simboluri - unei anumite atmosfere.

Studiul de faţă se doreşte a fi o reabilitare a genului în Republica Moldova, o întregire a viziunii artistice asupra operei vangheliene, care şi-a găsit o continuitate în filmul de animaţie, dar şi noi valenţe socioartistice. Or, filmele cu şi despre Guguţă constituie o pagină vie şi autentică în patrimoniul cinematografic naţional.


Primele Pagini


 

GUGUŢA ÎN LUMINA ECRANULUI

Guguţă - un erou arhetipal    

Fiecare literatură naţională îşi prefigurează eroii săi, pornind de la specificul şi particularităţile sale. Printre personajele care au cucerit inimile copiilor din întreaga lume se află Pinocchio - păpuşa de lemn, inventată de italianul Carlo Collodi, care parcurge un lung drum de iniţiere ca să devină om; Peppi Şoseţica şi Kalle, detectivul, care simbolizează o lume plină de invenţii şi peripeţii, fără griji şi probleme, creată de Astrid Lindgren, scriitoarea suedeză de literatură pentru copii; Alice cu lumea ei miraculoasă a scriitorului britanic Lewis Carroll.

Spaţiul american se impune cu aventurile lui Huckleberry Finn şi Tom Sowyer - eroii-ştrengari ai lui Mark Twain; de pe baricadele Parisului ne fascinează neînfricatul luptător Gavroş al lui Victor Hugo etc. Galeria de personaje-copii din literatura universală se completează şi cu nume din literatura naţională.

Astfel, alături de eroii legendari precum Păcală şi Tândală, în care a fost concentrată spiritualitatea populară, literatura contemporană propune şi eroi din lumea copilăriei, astfel satisfăcând dorinţa copilului de cunoaştere a lumii prin intermediul jocului, peripeţiilor, fantasticului. Printre personajele care au fascinat generaţii de copii începând cu anii '70 s-a aflat şi Guguţă al lui Spiridon Vangheli, alături de Nătăfleaţă, eroul lui Aureliu Busuioc, şi Bobocel, personajul lui Ion Druţă.

Mai încoace interesul faţă de literatura naţională contemporană scade în favoarea eroilor de tipul lui Harry Potter, care a dominat minţile copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume prin conceptele sale mistico-fantastice.


Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 104
Editura: Epigraf
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-125-35-2
Dimensiuni: 13,2 x 20 cm
Greutatea: 0.1450

Pareri