Isprăvile lui Guguță

Isprăvile lui Guguță
179,00 MDL (41,90 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Desene de Boris Diodorov.

În 1974, la Rio de Janeiro, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele scriitorului basarabean fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

„E o carte cu umor subtil, de respiraţie universală", scria despre ”Isprăvile lui Guguţă” celebrul ziar american New York Times (20 X1-1977). Guguţâ a apărut în America, Germania, Italia, Rusia, Finlanda, Japonia, China şi în multe alte ţări (72 de ediţii în 38 de limbi). Sunt cunoscute în lume şi alte cărţi semnate de Spiridon Vangheli.

”Ilustrez mai mult clasica universală şi nu pot să mă ocup de o carte întîmplătoare."Guguţă", cunoscut în toată lumea, este o revelaţie pentru pictor. Cartea aceasta m-a obligat să lucrez în cea mai complicată tehnică grafică, gravură în metal.

Şi "împărăţia lui Ciuboţel", pe care am ilustrat-o cu acelaşi interes, e una dintre cele mai îndrăgite cărţi ale mele.

în genere, SpiridonVangheli, un adevărat magician, e de nelipsit în viaţa copiilor noştri aşa precum era Andersen pe timpul său. Cînd deschizi cărţile lui Vangheli, viaţa e mai ademenitoare. Aici vei trece şcoala înţelepciunii, şcoala frumosului, ca să-ţi dai apoi seama de marele avantaj pe care ţi-l oferă bunătatea omenească.” -- Boris Diodorov, pictor cu renume mondial

 

Recenzii


 

 ”Nu demult am avut norocul să ilustrez cartea "ÎNTÎLNIRI CU GUGUŢĂ". După ani şi ani de lucru ca grafician, pentru prima oară ilustrarea unei cărţi mi-a produs o adevărată plăcere... Pentru Guguţă am o dragoste aparte". -- Trina Shart Human, New York, SUA

"Spiridon Vangheli a venit în literatura pentru copii cu o viziune nouă. Într-atît de mult mi-a plăcut Guguţă şi umorul autorului, că vreau să traduc în limba italiană şi o altă carte a lui Vangheli - "ÎMPĂRĂŢIA LUI CIUBOŢEL".” -- Biatrice Masimi, Roma, Italia

"Am citit cu mult interes povestirile despre Guguţă, acest mic român cu suflet mare. Îmi plac subiectele nuvelelor cu iz românesc şi felul de a povesti al autorului - o limbă simplă, dar plastică şi bogată în culori". -- Otfrid Proisler, Munchen, Germania

”Iarna l-a găsit pe Guguţă sub căciulă, în satul Trei Iezi. (...) Fulgii credeau că Guguţă face focul sub căciulă... He, de unde să ştie ei că acela nu-ifum, ci-i suflarea lui Guguţă? Şi de ce să facă focul?! Când şi-apus căciula în cap, a dat frigul afară!"

„Guguţă a scos ploaia din sat şi a băgat-o într-un lan de grâu..." - este una dintre nenumăratele isprăvi ale lui Guguţă.

Dar cea mai mare ispravă a lui Guguţă e mai mare, mult mai mare decât un Minister de Externe al Republicii Moldova şi un Minister de Externe al României, împreunate. E cel mai exportat produs românesc al tuturor timpurilor.

Cartea a apărut în SUA şi a făcut-o pe graficiana Trina Schart Hyman să zică: „După ani şi ani de lucru ca grafician, pentru prima oară ilustrarea unei cărţi mi-a produs o adevărată plăcere".

Cartea a apărut în China. Şi l-a făcut pe traducătorul Wai Wai să spună: „...un copil născut în Basarabia mă reîntoarce pe mine, chinezul, în propria mea copilărie şi-mi descoperă subtilităţi pe care le-am uitat de mult, dar le-am trăit aici, departe, în China. E o artă pe care o stăpânesc numai adevăraţii scriitori".

Cartea a apărut în Germania. Şi l-a făcut pe Otfried Preussler să spună: „Am citit cu mult interes povestirile despre Guguţă, acest mic român cu suflet mare".

Cartea a apărut în Italia. Şi a făcut-o pe traducătoarea Beatrice Maşini să spună: „într-acât de mult mi-a plăcut Guguţă şi umorul autorului, că vreau să traduc în limba italiană şi o altă carte a lui Vangheli - Împărăţia lui Ciubotei".

Cartea a apărut în Japonia. Şi a făcut-o pe traducătoarea Sayaka Matsuya să spună: „Când l-am întâlnit pe Guguţă, am rămas uluită: povestirile astea se deosebeau de tot ce am citit mai înainte... Aș vrea să văd ţara unde s-a născut Guguţă".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

 

Despre Autor


 

Spiridon Vangheli (14 iunie 1932, Grinăuţi, judeţul Bălţi, România Mare) este un poet, prozator şi traducător. Vangheli debutează în 1962 cu placheta de miniaturi în ţara fluturilor, urmată de culegerile de povestiri Soarele (1963), Băieţelul din Coliba Albastră (1964), Pe lume (1964) ș.a.

Surprizele metaforice ale personajului Radu anunţă isprăvile pronunţat epice ale lui Guguţă, istorisite într-o serie amplă, deschisă în 1967 şi întinsă pe mai bine de trei decenii. În 1974, la Rio de Janeiro, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele scriitorului basarabean fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume. -- Crispedia.ro

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 6-8 ani, 9-12 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 142
Editura: Guguță
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-4100-4-5
Dimensiuni: 17,2 x 24,7 cm
Greutatea: 0.5740

Pareri

Părerile Clienților 2 item(s)

excelent
O carte fara element de comparatie. Trebuie citita de orice vorbitor de limba romana, ca o parte clasica a educatiei.
Evaluarea
Parerea lui Madalina / (Plasată la data 20.12.2013)
super
extraordinar
Evaluarea
Parerea lui alina / (Plasată la data 08.04.2013)