Ispășire (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Ispășire (Top 10+) [Carte de Buzunar]
154,00 MDL (30,95 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Virgil Stanciu.

Romanul a inspirat o ecranizare de exceptie, in regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave in rolurile principale.

Inca din adolescenta, Briony Tallis isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala. Simtul exagerat al ordinii si dreptatii o impinge insa catre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei.

La batrinete, ajunsa scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, care o urmareste intreaga viata.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzie

Prima parte a romanului începe în vara anului 1935, când Briony Tallis, în vârstă de 13 ani, încearcă să-i atragă pe cei trei verişori ai săi într-un joc, o invenţie a ei, pentru sărbătorirea întoarcerii acasă a adoratului său frate mai mare, Leon. Vieţile copiilor ar trebui să fie idilice în societatea interbelică a clasei avute din care fac parte, dar evenimentele din viaţa reală o fascinează pe Briony mai mult decât jocurile ei. Ea este martora unui moment de tensiune sexuală între sora sa mai mare, Cecillia, şi Robbie Turner, fiul menajerei, pe care tatăl ei îl ajutase să-şi termine studiile medicale.

Considerând că acesta o forţează pe Cecillia să facă ceva rău, iar, mai târziu, interceptând o scrisoare pe care Robbie o trimisese Cecilliei, declarându-i pasiunea sa, Briony decide că Robbie e o bestie abominabilă. Când verişoara sa, Lola, e atacată în mod misterios, Briony îl acuză pe nedrept pe Robbie, care este arestat şi închis. Cecillia, cu inima frântă din cauza întemniţării iubitului său şi neîncetând nici o clipă să creadă în nevinovăţia lui, părăseşte căminul părintesc pentru a deveni asistentă medicală la Londra şi refuză să mai vorbească cu Briony.

Partea a doua a romanuluiîl urmăreşte pe Robbie, cinci ani mai târziu, acum în armată, în timp ce trece prin momentele cumplite ale evacuării de la Dunkirk. în cea de-a treia şi ultima parte, Briony devine infirmieră de război la Londra şi încearcă să se împace cu ideea vinovăţiei sale, pentru răul făcut lui Robbie şi Cecilliei, acum, în sfârşit, împreună.

În epilog, McEwan o zugrăveşte pe Briony ca pe o romancieră în vârstă, revăzându-şi trecutul, real şi fictiv, şi exprimându-şi îndoieli asupra veridicităţii povestirilor sale, ceea ce pune sub semnul întrebării străduinţa autorului de a renunţa la exercitarea controlului asupra reacţiilor cititorilor săi. Romanul nu este numai o poveste despre dragoste, încredere şi război. Este şi o descriere a plăcerii scrisului, a durerilor şi provocărilor implicate de acesta, a poverii vinovăţiei şi, mai presus de toate, a pericolului interpretării faptelor.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Ian McEwan, unul dintre cei mai mari scriitori bri­tanici contemporani, s‑a nascut in 1948 la Aldershot. A studiat literatura engleza la Universitatea din Sussex si are un titlu de master, obtinut la Universitatea East Anglia. In anii ’70 a inceput sa publice in American Review si Transatlantic Review povestirile adunate ulterior in volumul Prima dragoste, ultimele ritualuri (1975; Polirom, 2011), distins cu W. Somerset Maugham Award.

In 1978 i-a aparut un al doilea volum de povestiri, In asternuturi, aparitie umbrita insa de succesul romanului sau de debut, Gradina de ciment, publicat in acelasi an (Polirom, 2002, 2009).

Vor urma romanele Mingiieri straine (1981; Polirom, 2004), nominalizat la Booker Prize, Copilul furat (1987; Polirom, 2005), pentru care i s‑au decernat Whitbread Novel Award si Prix Femina Etranger, Inocentul (1989; Polirom, 2004, 2011), Ciinii negri (1992; Polirom, 2006), Durabila iubire (1997; Polirom, 2011), Amsterdam (1998; Polirom, 2001, 2009, 2011), recompensat cu Booker Prize, Simbata (2005; Polirom, 2006), nominalizat la Booker Prize si cistigator al premiului James Tait Black Memorial, Pe plaja Chesil (2007; Polirom, 2007), nominalizat la Man Booker Prize, si Solar (2010; Polirom, 2011).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Atonement
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 432
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-4046-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri