Iosif și Frații Săi. Tânărul Iosif. Vol. 1 (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Iosif și Frații Săi. Tânărul Iosif. Vol. 1 (Top 10+) [Carte de Buzunar]
167,00 MDL (33,57 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba germana si note de Petru Manoliu
 
„Aici, pe tinarul Iosif il cuprindea ameteala…
 
Era un om ca noi, asa ne pare, si, desi traia timpuriu, era – matematic vorbind – la fel de departe de inceputurile omenescului (si vom trece cu totul sub tacere inceputurile in sine ale lucrurilor) ca si noi, caci inceputurile de care vorbim se afla intr-adevar in intunericul abisal al fintinii fara fund, iar noi, in cercetarea noastra, ori trebuie sa ne multumim cu pseudoinceputuri relative, pe care le confundam cu adevaratul inceput, asa cum Iosif il confunda pe pribeagul din Ur, pe de o parte, cu tatal acestuia si, pe de alta parte, cu propriul sau strabunic, ori sintem momiti adinc, tot mai adinc in trecut, dintr-un orizont in altul, inapoi in nemarginire.”-- - Thomas Mann

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter BoxallRecenzie

Thomas Mann a intenţionat să facă din repovestirea unor episoade din Vechiul Testament încununarea prestigioasei sale cariere literare. Dar, la data apariţiei primului volum, în octombrie 1933, naziştii preluaseră puterea în Germania, iar Mann fusese forţat să plece în exil. Audienţa în ţara natală fiindu-i în mare parte refuzată, Mann a găsit prea puţini cititori străini interesaţi de o poveste biblică fără legătură evidentă cu problemele politice şi intelectuale ale vremii.

Cele patru volume - Povestirile lui lacob, Tânărul losif, Iosifîn Egipt şi losif hrănitorul - urmăresc fidel familiara poveste din Facerea, losif, al unsprezecelea fiu al lui lacob, este alungat de acasă, devine mâna dreaptă a faraonului Egiptului şi se întoarce, în final, pentru a-şi conduce poporul. Epopeea lui Mann amplifică episoadele biblice scurte în poveşti detaliate, iluminate de fine analize psihologice emoţionante, schiţe ale personajelor şi sclipiri de umor. Meditaţiile dense asupra miturilor şi istoriei taie descurajant calea cititorului, urmate însă, după doarcâteva pagini, de noi desfătări narative.

Vast compendium de informaţii despre vechile civilizaţii, romanul oferă o viziune complexă, eternă mai degrabă decât istorică, despre viaţă. în losif, Mann întruchipează simbolul fiinţei umane pe deplin iluminate, o combinaţie de inteligenţă rafinată şi respect faţă de tradiţii, de inspiraţie vizionară a visătorului cu realismul critic ştiinţific.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Titlu Original: Joseph und seine Bruder
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 660
Editura: Polirom
Apariția: Iulie 2013
ISBN: 978-973-46-3733-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.6000

Pareri