Introducere în Metodologia Cercetării Sociologice

Mai multe poze

Introducere în Metodologia Cercetării Sociologice
219,00 MDL (44,02 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editia a II‑a revazuta si adaugita.
 
Metodologia de cercetare se bazeaza de regula pe cunoasterea deja verificata si pe povestile de succes dintr-un anumit domeniu. Acest fapt poate stimula activitatea de cercetare in cazul unora, dar risca si sa blocheze imaginatia creatoare sau elaborarea de noi alternative teoretice in cazul altora.

Urmarind sa raspunda cerintei de a contribui la promovarea unei sociologii cit mai imaginative, care sa reflecte configurarile societatii actuale, volumul propune analize critice si abordari alternative ale metodologiilor sociologice. Intrucit sociologia nu poate fi pe deplin independenta de alte stiinte sociale, abordarile metodologice prezentate au si caracter interdisciplinar, incluzind elemente comune economiei, stiintei politice, psihologiei sau istoriei.
 
Analizele si informatiile prezentate sint menite sa ofere sociologilor – cercetatori, practicieni sau studenti –, dar si celor care lucreaza in alte domenii ale stiintelor sociale o sinteza critica si o deschidere necesara catre cele mai actuale moduri de constructie teoretica in sociologie si de actiune practica in lumea sociala.
 
Din cuprins:

Metodologia cercetarii: intre teorie si normativitate • Orientari ale practicii metodologice • Geneza proiectului metodologic • Referinte ontologice ale analizei sociale • Investigatia empirica si analiza datelor • Implicatii metodologice ale schimbarilor unor presupozitii teoretice • Explicatia in sociologie. O abordare metateoretica

Despre Autor

Lazar Vlasceanu este profesor in cadrul Departamentului de Sociologie al Universitatii din Bucuresti. Domenii de cercetare: metodologia cercetarii sociologice, tranzitii culturale in modernitatea recenta, guvernarea si managementul invatamintului superior (probleme structurale, culturi organizationale, politici institutionale), modele ale producerii, transmiterii si reproducerii sociale si ale relatiilor cunoasterii cu modificari in stratificarea sociala.

Dintre volumele publicate: Metodologia cercetarii sociologice. Orientari si probleme (1983), Metode si tehnici (1985), Universities and Reflexive Modernity. Institutional Ambiguities and Unintended Consequences (CEU Press, 2010). De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Sociologie si modernitate. Tranzitii spre modernitatea reflexiva (2007), Sociologie (coordonator, 2011).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 280
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-46-3292-3
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri