Întrebări Pariziene și alte Scrieri.Ediție Bilingvă

Mai multe poze

Întrebări Pariziene și alte Scrieri.Ediție Bilingvă
300,00 MDL (70,23 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editie bilingva.
 
Traducere din limba latina, introducere, indici, glosar si note explicative de Daniel Farcas.

 

Trei idei domina Intrebarile pariziene: unificarea sufletului cu Dumnezeu, preeminenta intelegerii in raport cu fiinta si cunoasterea lui Dumnezeu prin negatie. Ontologia lui Eckhart devine astfel elementul de legatura dintre filosofia greaca clasica si romantismul german – de la Parmenide la Hegel, drumul gindirii trece prin opera sa.

Volumul cuprinde o selectie de texte fundamentale din opera latina a lui Meister Eckhart, cunoscute sub numele de „Prologuri” (in primul rind prologurile la Opus tripartitum) si de „Intrebari pariziene”.

Unele tin de perioada de maturitate a gindirii eckhartiene si au fost redactate si disputate la Universitatea din Paris. La acestea se adauga alte citeva texte redactate sau rostite la Paris care apartin perioadei de formare a lui Eckhart: Predica la sarbatoarea Fericitului Augustin, Tratat asupra Rugaciunii Domnesti, Predica de Paste din anul 1294.

Recenzii

O recenta aparitie din „Biblioteca medievala”, revine la cel mai cunoscut mistic german cu o consistenta culegere de texte fundamentale din opera sa de limba latina: Meister Eckhart, Intrebari pariziene si alte scrieri, editie bilingva (…)

Formularile sale adeseori deconcertante prin radicalitateau totusi relevanta metodica a lucrului bine formulat (ca sa nu mai spunem precizi nemteasca), iar capacitatea de penetrare a mintii sale uluitoare in arcanele stiintei sacre ramine un spectacol rar in rostirea filozofica si teologica universala: daca nu il poti contrazice sau macar contracara, preferi sa il urmezi si accepti in avintata lui elevatie spirituala, asa cum au facut numerosii sai ucenici marturisiti sau nu.” -- Claudiu T. Ariesan, iunie 2013, in Orizont, nr. 7

Despre Autor

Meister Eckhart (cca 1260-1328), teolog, filosof si mistic german, calugar dominican, condamnat ca eretic de papa Ioan al XXII-lea in 1329.

De acelasi autor la Editura Polirom a aparut Cetatuia din suflet. Predici germane (2003).

Studiile au un pronuntat caracter practic si normativ, adresindu-se jurnalistilor si studentilor de la facultatile de profil, precum si tuturor celor interesati de aspectele particulare legate de limbaj si de folosirea corecta a limbii romane, cu referire la mass-media.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 400
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-46-3532-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri