Între Uitare şi Memorie [Carte Electronică]

Între Uitare şi Memorie [Carte Electronică]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

„Am ajuns la capătul călătoriei mele, o călătorie lungă şi grea. Cu meandre şi ocolişuri. O călătorie frumoasă, aşa cum e viaţa... Şi fără întoarcere. Numai dus.

Sunt recunoscătoare tuturor celor care mi-au fost alături. La bine şi la rău, cum se zice. Pe mulţi nu-i va mai putea ajunge recunoştinţa mea: şi-au încheiat ei călătoria; dar poate, către sfârşit, şi-or fi adus aminte de mine, cu drag sau numai cu indiferenţă, în nici un caz, sper, cu neplăcere.
Povestea mea are, fatal, lacune. Memoria afectivă ne joacă, uneori, asemenea feste. Inefabilul tocmai asta e: ceea ce nu se poate exprima. Multe lucruri nu am putut, nu am ştiut, sau chiar nu am vrut să le exprim.

Dar, în ceea ce am spus, am căutat să fiu corectă. Exactă. Chiar dacă nu am reuşit totdeauna, intenţia asta a fost." (Micaela GHIŢESCU)

Recenzii

"Cartea ei de memorii apărută de curând la Humanitas este realizată cu un fel de pudoare. Ce să spun eu despre mine când alţii sunt mult mai valoroşi şi ei în primul rând trebuie cunoscuţi? Totuşi, editura a convins-o să nu se mai minimalizeze şi să semneze un volum original care prin forţă şi graţie ne învaţă pe noi, cei de acum, comozi şi superficiali, ce înseamnă cu adevărat rezistenţa. Micaela Ghiţescu a fost arestată în aşa-numitul "lot francez" format din acei tineri care se duceau la Institutul francez şi voiau să citească în limba franceză. Pentru această "vină" a fost socotită trădător de ţară şi aruncată în închisoare.

Firea ei robustă a ţinut-o în viaţă, spre deosebire de alte colege care au clacat. Puşcăria este o şcoală unde înveţi să faci lucruri de neconceput în viaţa normală. Fluieratul şi bătăile în pereţi erau un mijloc de supravieţuire. Aşa a aflat în martie 1953 de moartea lui Stalin şi toţi deţinuţii au îngânat atunci "Oda bucuriei" beethoveniană. Tot aşa murmurau de Paşti "Hristos a înviat!". A scăpat din detenţie cu un an mai devreme datorită Convenţiei de la Geneva din 1955 privind amnistierea pedepselor mai scurte de cinci ani, semnată şi de statul român.

Memoriile ei pot fi comparate cu ce a scris bunăoară Annie Bentoiu, Cornelia Pillat ori Ioana Berindei. "Doamnele de poveste" ale istoriei noastre nu formează o panoplie de mondenităţi, ci au traversat în carne şi oase un infern cutremurător. Le-au ajutat credinţa şi ancorarea în tradiţia naţională. De asemenea, fiind persoane cultivate, ştiau că lumea nu se poate isprăvi în ţarcul marxisto-leninist. Micaela Ghiţescu a presimţit sosirea lui decembrie 1989. Poate nu şi-a imaginat că va ajunge redactor-şef al revistei "Memoria", dar destinul i-a rezervat şi o asemenea demnitate." -- Dan Stanca, Ziarul Lumina

Despre Autor

MICAELA GHIŢESCU (18 iulie 1931) este fiica Mariei Eliza (născută Papacostea), licenţiată în litere, şi a lui Constantin Ghiţescu, medic chirurg. În studenţie a fost arestată în cadrul celebrului „lot francez", format din eleve şi profesoare de la Liceul Francez.

A ispăşit o condamnare politică de trei ani (1952-1955). Şi-a luat licenţa în filologie la Universitatea din Bucureşti în 1957. A publicat peste 80 de volume de traduceri din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-50-3897-7
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 312

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: