Între Orient și Occident

Mai multe poze

Între Orient și Occident

Preț de Listă: 360,00 MDL (90,00 RON)

Preț: 180,00 MDL (45,00 RON)

Economisești: 180,00 MDL (45,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Această carte n-a fost scrisă pentru români. A fost scrisă pentru occidentali, care, în general - chiar în sferele cele mai culte - , nu ştiu aproape nimic despre trecutul ţării noastre. - Autorul Neagu Djuvara în prefața cărții

”De mult mă bătea gândul să încerc să povestesc felul în care Ţara Românească şi Moldova — în împrejurările care caracterizează sfârşitul veacului al XVIII-lea şi începutul celui de al XlX-lea (slăbirea imperiului otoman, războaiele austro-ruso-turce, revoluţia franceză, aventura napoleoniană) — suferă deodată o prefacere adâncă, trecând, în mai puţin de două generaţii, de la o .,civilizaţie" la alta, de la modelul bizantin — oarecum alterat şi sclerozat — la modelul occidental, adoptat cu pasiune şi chiar, uneori, cu o grabă excesivă. [...]

Nu mi-am propus sa încerc vreo explicaţie teoretica a fenomenului, ci doar să dau o imagine a întregii societăţi la un moment dat, o frescă, pe cât se poate mai apropiată de realitate, şi să evoc apoi pe scurt câteva din elementele şi evenimentele cruciale ale schimbării, ale metamorfozei. Istoria „evenimenţială" a fost redusă la minimum (mai mult decât în versiunea originală franceză, cum au fost de altfel scurtate şi anumite descrieri considerate ca prea familiare cititorului român).

În fine, în a doua jumătate a cărţii mai cu seamă, am împănat naraţiunea cu câteva întâmplări sau „poveşti adevărate" care s-ar califica în jargonul gazetăresc drept „fapte diverse" şi care de regulă nu-şi găsesc locul în lucrările de istorie. Mi s-a părut că, pentru descrierea unor moravuri şi înţelegerea unor mentalităţi, erau mai grăitoare decât orice expunere sau încercare de explicaţie. Cititorul va judeca.” - Autorul


Recenzii

Într-o excelentă ediție cartonată, cu o sumedenie de ilustrații color și alb-negru, Între Orient și Occident este o prezentare, de fapt o analiză a perioadei istorice cunoscută sub numele de domniile fanariote. Premisele acestor domnii, o listă a domnilor fanarioți (incompletă, ce-i drept), efectele pe care le-au avut atât pe plan intern cât și internațional, diferitele categorii sociale din acea perioadă (țăranii, boierii, țiganii), instituțiile care ființau pe atunci și organizarea orașelor și a satelor din cele două Principate, toate aceste informații sunt adunate laolaltă, susținute fiind de diferite acte sau lucrări scrise, cu valoare documentară și ajutate vizual de ilustrațiile cu care cartea este înțesată.

„Am nădejdea că armele, costumele și giuvaierurile din secolele XVIII-XIX îi vor încânta privirea [cititorului] și îl vor face să înțeleagă de ce călătorii străini nu conteneau să admire frumusețea unor tărâmuri aflate între Orient și Occident”, spune autorul în Prefața la ediția românească.

Prezentarea este făcută exclusiv pe baza unor documente scrise, indiferent de natura lor. Acolo unde există mai multe documente despre aceeași situație analizată (recensăminte, efectuate oficial sau nu, de mai multe instituții sau descrieri ale anumitor fenomene) iar concluziile sunt diferite, autorul menționează foarte clar acest lucru.

Chiar și anumite fapte diverse sunt bazate tot pe texte cu valoare documentară, cum ar fi scrisori sau cronici ale vremurilor. În multe cazuri sunt amintite operele literare compuse sau culese de reprezentanții de seamă ai culturii românești care au scris despre vremea fanarioților sau în perioada acestor domnii, precum – cei celebri – Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Nicolae Filimon, sau – mai puțin cunoscut – Protosinghelul Naum Râmniceanu.

Ediția de față a operei Între Orient și Occident a lui Neagu Djuvara este o bijuterie atât din punct de vedere al conținutului literar și istoric, cât și din punct de vedere editorial. O carte care își merită un loc de cinste pe rafturile oricărei biblioteci.

Plusuri: Obiectivitatea cu care este prezentată și analizată una dintre cele mai controversate perioade din istoria României, precum și deosebita grijă cu care a fost editat face, după cum spuneam, din volumul cartonat Între Orient și Occident, o bijuterie livrescă.

Minusuri: Titlul cărții mi se pare puțin nepotrivit, recunosc că pe mine m-a indus în eroare „Cum a început Renașterea”, făcându-mă să mă aștept la o atingere a subiectului mai concretă.

Recomandari: Pasionați de istorie română, pasionați de Neagu Djuvara, pasionați de ediții de lux ale unor lucrări de calitate sau pasionați, pur și simplu de capodopere? Ediția aceasta a cărții Între Orient și Occident nu ar trebui să lipsească din bibliotecile acestor categorii de cititori, indiferent dacă ediția anterioară exista sau nu.

--  Ovidiu Leonte, Bookblog.ro


Despre Autor

Neagu Djuvara (31 august 1916, București) este un istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român. Și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie - noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa. A publicat în principal despre istoria României și a poporului român.

O bună parte din cărțile sale se referă la filosofia istoriei, concentrându-se în jurul problemei obiectivității istoriei și istoriografiei.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 436
Editura: Humanitas
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-50-2490-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5200

Pareri