Între Orient și Occident [Carte Electronică]

Între Orient și Occident [Carte Electronică]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 45,00 MDL (11,25 RON)

Economisești: 44,99 MDL (11,25 RON) (49%)

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 45,00 MDL (11,25 RON)

Economisești: 44,99 MDL (11,25 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Asa cum e prezentata de Neagu Djuvara, care refuza sa se conformeze viziunii sumbre a istoriografiei clasice, fresca regimului fanariot nu e lipsita de o anume ambiguitate.


Recenzii

”Într-o excelentă ediție cartonată, cu o sumedenie de ilustrații color și alb-negru, Între Orient și Occident este o prezentare, de fapt o analiză a perioadei istorice cunoscută sub numele de domniile fanariote. Premisele acestor domnii, o listă a domnilor fanarioți (incompletă, ce-i drept), efectele pe care le-au avut atât pe plan intern cât și internațional, diferitele categorii sociale din acea perioadă (țăranii, boierii, țiganii), instituțiile care ființau pe atunci și organizarea orașelor și a satelor din cele două Principate, toate aceste informații sunt adunate laolaltă, susținute fiind de diferite acte sau lucrări scrise, cu valoare documentară și ajutate vizual de ilustrațiile cu care cartea este înțesată.

„Am nădejdea că armele, costumele și giuvaierurile din secolele XVIII-XIX îi vor încânta privirea [cititorului] și îl vor face să înțeleagă de ce călătorii străini nu conteneau să admire frumusețea unor tărâmuri aflate între Orient și Occident”, spune autorul în Prefața la ediția românească.

Prezentarea este făcută exclusiv pe baza unor documente scrise, indiferent de natura lor. Acolo unde există mai multe documente despre aceeași situație analizată (recensăminte, efectuate oficial sau nu, de mai multe instituții sau descrieri ale anumitor fenomene) iar concluziile sunt diferite, autorul menționează foarte clar acest lucru. Chiar și anumite fapte diverse sunt bazate tot pe texte cu valoare documentară, cum ar fi scrisori sau cronici ale vremurilor. În multe cazuri sunt amintite operele literare compuse sau culese de reprezentanții de seamă ai culturii românești care au scris despre vremea fanarioților sau în perioada acestor domnii, precum – cei celebri – Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Nicolae Filimon, sau – mai puțin cunoscut – Protosinghelul Naum Râmniceanu.

Ediția de față a operei Între Orient și Occident a lui Neagu Djuvara este o bijuterie atât din punct de vedere al conținutului literar și istoric, cât și din punct de vedere editorial. O carte care își merită un loc de cinste pe rafturile oricărei biblioteci.”

Plusuri: Obiectivitatea cu care este prezentată și analizată una dintre cele mai controversate perioade din istoria României, precum și deosebita grijă cu care a fost editat face, după cum spuneam, din volumul cartonat Între Orient și Occident, o bijuterie livrescă.

Recomandari: Pasionați de istorie română, pasionați de Neagu Djuvara, pasionați de ediții de lux ale unor lucrări de calitate sau pasionați, pur și simplu de capodopere? Ediția aceasta a cărții Între Orient și Occident nu ar trebui să lipsească din bibliotecile acestor categorii de cititori, indiferent dacă ediția anterioară exista sau nu.

--  Ovidiu Leonte, Bookblog.ro


Despre Autor

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. Licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).

Participă la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică.

Numit secretar de legaţie la Stockholm de guvernul Sănătescu, va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Implicat în procesele politice din toamna anului 1947, hotărăşte să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei româneşti (secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, la Paris; ziaristică; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundaţiei Universitare „Carol I").

În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci şi trei de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului francez al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. Între timp, reluase studiile de filozofie la Sorbona.

În mai 1972, capătă doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei; mai târziu, obţine şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.). Din 1984, secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până după revoluţia din decembrie 1989, când se întoarce în ţară. Din 1991, profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti şi membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol" din Iaşi.


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-3205-0
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri