Intermitențele Morții [Copertă tare]

Mai multe poze

Intermitențele Morții [Copertă tare]
256,00 MDL (64,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Intermitentele morţii este un roman ce are în centru perplexitatea umană în faţa uneia dintre realităţile inevitabile ale existenţei. Într-o ţară al cărei nume nu este menţionat, se întâmplă ceva ce nu s-a mai pomenit de la începutul lumii: moartea decide să-şi suspende activitatea.

Din acel moment, destinul oamenilor pare a fi să trăiască veşnic. După o scurtă perioadă de euforie, lumea se cufundă însă în haos şi disperare şi începe să caute diferite moduri de a convinge moartea să-şi reintre în drepturi, în urma presiunilor din partea bisericii, a familiilor îngrozite de bătrânii ce insistă să facă umbră pământului, a sinucigaşilor şi a companiilor de pompe funebre.

„Deşi, în realitate, faptul nu se include printre datele verificabile ale experienţei senzoriale umane, am fost obişnuiţi să credem, încă de copii, că dumnezeu şi moartea, aceste două entităţi supreme, se află pretutindeni în acelaşi timp, adică sunt omniprezente... În realitate, însă, este foarte posibil ca, atunci când ne gândim la asta, şi poate încă şi mai mult când o exprimam, luând în considerare uşurinţa cu care obişnuiesc cuvintele să ne iasă din gură, să nu avem o conştiinţă clară a ceea ce ar putea însemna.” - Jose Saramago

Recenzie

„Intermitentele morţii nu este numai o elegantă fabulă modernă, o satiră necruţătoare a mecanismelor politicii şi o profundă meditaţie filozofică, ci şi o emoţionantă poveste de dragoste. Iar poveştile de dragoste urmăresc, de regulă, să afle ce-i aduce pe îndrăgostiţi împreună şi, prin extensie, în ce constă umanitatea noastră.

Răspunsul lor circular, tautologic este că dragostea ne face umani. Dar, deşi în romanul de faţă dragostea joacă şi ea un rol în metamorfoza morţii, aceasta din urmă descoperă că secretul muritorilor este cu totul altul. După cum ne sugerează Saramago la finalul minunatei sale cărţi, o moarte care doarme nu mai este moarte.“ - The Observer

Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

„Opera lui Saramago se înscrie în cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezintă numai o «prima carte», un icon care trebuie descifrat şi deconstruit.” (Mioara Caragea)
 
„Anumiţi autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveştile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactităţile şi scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în acelaşi timp adevăruri şi adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în acelaşi timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, şi aceasta este singura istorie pe care vreau şi pot s-o povestesc.“ (Jose Saramago)

„Puţine personalităţi literare de talia lui Jose Saramago s-au format într-un astfel de mediu. Născut în 1922, scriitorul portughez a crescut într-un sătuc aflat la aproape o sută de kilometri depărtare de Lisabona. Bunicii lui erau ţărani săraci, iar Saramago şi-a petrecut anii copilăriei muncind la câmp, tăind lemne şi scoţând apă. Dar în discursul de recepţie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul său, Jeronimo, că era omul cel mai înţelept pe care l-a cunoscut vreodată. În serile de vară, îşi aminteşte scriitorul, dormeau amândoi sub un smochin, iar imaginaţia copilului era hrănita cu «legende, făpturi fabuloase şi spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a născut universul său literar.“ (The New York Times)

Detaliile Produsului

Titlu Original: As Intermitências da Morte
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 200
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1321-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri