Intelighenția Rusă Azi

Intelighenția Rusă Azi
124,00 MDL (29,10 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Revenind însă la cartea noastră, ea a luat naștere în aceste peregrinări pe care le-am avut în Rusia în ultimii 7 ani, în care am cunoscut foarte multă lume aparţinînd celor mai active grupuri ale intelighenţiei ruse. Am avut ocazia să particip la dezbateri, la evenimente, la discuţii interminabile și mi-am făcut mulţi prieteni.

Toate aceste lucruri au dus pe nesimţite la apariţia acestei cărţi, în formula pe care o aveţi în faţă. Volumul cuprinde un set de interviuri, sau discuţii și dezbateri transformate în interviuri, cu personalități din diverse domenii și de orientări foarte diferite. Aici veţi întîlni și oameni foarte dragi mie, importanţi în domeniile lor, precum Aleksandr Ivanov (filozof și editor), Viktor Misiano (critic de artă), Boris Groys (teoretician media), Ekaterina Degot (istoric al artelor), Zahar Prilepin (scriitor), Oleg Panfil (scriitor), dar și autori ale căror idei nu le împărtășesc neapărat, cum ar fi cele ale cunoscutului scriitor și jurnalist Aleksandr Prohanov, a cărui funcţie însă în spaţiul cultural și politic rus este foarte importantă.

Pe lîngă intelectuali foarte cunoscuţi, veţi întîlni și teme care mă interesează în mod special și pe care le discut cu oameni competenţi în domeniile respective:relaţia protestanţilor cu puterea din perioada ţaristă și cea sovietică, despre urbanismul sovietic, despre industria alimentară sovietică, despre rockul sovietic, despre „generaţia Sputnik”, despre filmul rusesc și sovietic, despre literatura rusă sau despre cum gîndesc intelectualii ruși din Republica Moldova. Sînt teme diverse, sînt oameni diverși.

Recenzie

Ce face intelighenţia rusă? „Ca orice rus, am băut şi am vorbit". Despre Marquez, Mickey Rourke, Hemingway şi Miller. Dacă este de stânga, atunci spune „capitalismul este un rahat". Dacă ajunge în România, atunci Zahar Prilepin constată: „România nu încearcă să-ţi placă, să te domine. Nu contează cine a venit la ea s-o viziteze, ea îşi vede de treabă. Se vede şi în arhitectură, sunt lucruri frumoase, dar nu sunt agresive. Oamenii sunt plăcuţi, dar nu sunt agresivi, nu te cotropesc cu ospitalitatea lor".

„Bucureştiul nu este un oraş superficial. Am fost în Ungaria, unde atmosfera dominantă e melancolia. Bucureştiul e şi el melancolic, dar nu chiar aşa. Ceauşescu a fost chiar un politician cu adevărat nebun. Avea idei! Clădirea aia (Casa Poporului - n.m.) e realizarea propriei lui nebunii. E ca Manquez. Nu e pentru fiinţe umane. în acelaşi timp e atractivă. Ungurii au încercat să fie socialişti, dar nu au reuşit, sunt o ţară mică, au probleme mici şi dorinţe mici. Ceauşescu e simbolul dorinţelor uriaşe."

Intervievaţii lui Vasile Ernu, în mare parte, fac parte din intelighenţia de stânga. Dar, alături de scriitorul Zahar Prilepin, editorul Alexandru Ivanov, politologul Boris Kagarliţki, grupul radical Voina, îl veţi găsi şi pe liberalul Artiom Troiţki, criticul şi istoricul rockului sovietic, sau pe criticul literar Lev Danilkin, sau pe comunistul şi imperialistul sovietic Aleksandr Prohanov.

Cine este intelighenţia rusă azi? Ce citeşte? Ce face? Cât de tare se implică în politic ca să respecte termenul de intelighenţie? Ce face Rusia azi? E o ţară aproape necunoscută. Şi obosită.

„Umorul, ironia, sarcasmul au devenit marginale. Ruşii au obosit şi să râdă, şi să plângă." Aşa spune Zahar Prilepin.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultății de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iași, 1996) și al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff și redactor asociat al revistei Idea arta+societate.  A debutat în 2006 cu volumul Nascut în URSS apărut la editura Polirom.

În următorii ani a fost tradus în rusă, bulgară, italiană, bulgară și maghiară. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare și cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
 
În 2009 publică la editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, în curs de apariție la Editura Ad Marginem din Rusia și Editura Hacca din Italia. În 2010 publică în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.

www.ernu.ro

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 364
Editura: Cartier
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-79-783-2
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: