Insuportabila Ușurătate a Ființei

Insuportabila Ușurătate a Ființei
205,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Ediția a III-a.

„Dacă eterna revenire este povara cea mai grea, atunci, vieţile noastre, proiectate pe acest fundal, pot apărea în toată splendoarea uşurătăţii lor. Dar este, într-adevăr, greutatea cumplită şi uşurătatea frumoasă? Povara cea mai grea ne striveşte, ne face să ne încovoiem sub ea, ne lipeşte de pământ. Dar, în poezia de dragoste a tuturor veacurilor, femeia doreşte să fie împovărată de greutatea trupului bărbătesc.

Aşadar, cea mai grea povară este, în acelaşi timp, imaginea celei mai intense împliniri vitale. Cu cât mai grea e povara, cu atât mai apropiată de pământ e viaţa noastră, şi cu atât e mai reală şi mai adevărată. In schimb, absenţa totală a poverii face ca fiinţa umană să devină mai uşoară ca aerul, să zboare spre înălţimi, să se îndepărteze de pământ, de fiinţa terestră, să fie doar pe jumătate reală, iar mişcările sale să fie deopotrivă libere şi nesemnificative.

Şi-atunci, ce să alegem? Greutatea sau uşurătatea?“

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Acesta este un roman despre exil şi persecuţie în Cehoslovacia, scris de un om care ştia foarte multe desp-î ambele. Este despre uşurătate, în care nimic înseamnă totul, şi despre povară, filozofia eternei reîntoarceri a lui Nietzsche.

Acţiunea se petrece la Praga, în ameninţătorul an 1968 Tomas este un chirurg căruia îi place existenţa uşoară. Evită deliberat orice povară, ferindu-se de orice comentări, sau ideal. Sabina este întruchiparea uşurătăţii, o artişti care, la fel ca Tomas, crede în individualismul fără limite. Tereza este povara. Evadând din viaţa provincială, ea crece în idealul romantic al lui Tomas. Dragostea sa este un sentiment care obligă - nu rău, doar împovărător.

Ea are, de asemenea, înflăcărate idealuri politice; Tomas nu are nici unul din acestea. Pe măsură ce vieţile lor se intersecteză. viabilitatea uşurătăţii este pusă sub semnul întrebării. Ce responsabilităţi avem faţă de noi înşine şi faţă de alţii?

Când tancurile sovietice invadează Cehoslovacia pentru a zdrobi Primăvara de la Praga, Tomas şi Tereza fug îr Elveţia. Dar Tereza decide să se întoarcă, silindu-l pe Tomas să aleagă. El acceptă povara şi o urmează spre o persecuţie sigură, nedorind să fie un pion nici al comuniştilor, nici al insurgenţilor. Este de nesuportat că fiecare alegere poate fi făcută numai o dată, cu un singur rezultat posibil şi că nu putem şti niciodată la ce ar fi dus alte alegeri.

Un roman nu atât de mult politic, afirmând primatul libertăţii personale, cartea este o celebrare dulce-amăruie a individului, stringentă şi necesară.   

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Milan Kundera Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primăvara de la Praga“,  era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, Gluma, şi nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fuseseră tipărite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Nesnesitelna Lehkost byti
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 348
Editura: Humanitas
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-50-4080-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri