Insula Preafericiților [eBook]

Insula Preafericiților [eBook]

Preț de Listă: 34,99 MDL (8,75 RON)

Preț: 24,14 MDL (6,04 RON)

Economisești: 10,85 MDL (2,71 RON) (31%)

    • 4 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 34,99 MDL (8,75 RON)

Preț: 24,14 MDL (6,04 RON)

Economisești: 10,85 MDL (2,71 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

O carte-parabola si o minunata satira filozofica a puterii, a religiei si a stiintei. O carte despre "fructele uitarii" si despre caderea in lume. O corabie cu proscrisi suedezi esueaza pe o insula paradiziaca, unde intemeiaza societatea ideala mult visata.

Intr-un climat temperat, cu natura generoasa, fostii raufacatori traiesc in armonie desavarsita, fara conflicte, legi sau constrangeri: Insula Preafericitilor. Dar o eruptie vulcanica ii sileste sa-si paraseasca oaza de pace si sa se instaleze pe o alta insula. De aici incepe istoria...


Recenzii

Ca să înţelegi cum a evoluat societatea umană nu trebuie neapărat să parcurgi tomuri întregi ale vreunei Istorii a civilizaţiei- e suficient să citeşti, într-o singură zi, Insula preafericiţilor a lui Strindberg. Cel care devenea cunoscut cu "Salonul roşu" criticând vehement mai toate aspectele lumii în care trăia -politica mânjită de interese, presa aservită, arta orgolioasă, justiţia coruptă, burghezia tarată de snobism, parvenitism, ipocrizie şi superficialitate-, dezvăluie în această carte mecanismele prin care o astfel de lume strâmbă se naşte, se dezvoltă şi se pietrifică, făcând mereu aceleaşi greşeli care o duc de la fericirea începutului la deznădejdea din final.

Alungaţi dintr-o Suedie ostilă şi nedreaptă -care însă, spre batjocura tuturor, se visează leagănul civilizaţiei, Paradisul pierdut- o mână de proscrişi eşuează pe insula care le permite să-şi trăiască în sfârşit viaţa asa cum visează oricine. Clima este călduroasă atât iarna cât şi vara, roadele sunt variate şi îndestulătoare iar izvoare sunt la tot pasul, aşa că toate lipsurile lumii pe care au părăsit-o sunt acum date uitării: nu-i nevoie de adăpost sau haine, hrana se găseşte din abundenţă, munca e redusă la strictul necesar.

Şi cum "legile sunt făcute să îndrepte lipsurile societăţii", sunt abolite toate instituţiile şi reglementările, rămase acum fără obiect: Biserica, legea pământurilor, cea a moştenirii, a căsătoriei şi codul penal. Corpurile slăbite de trecutele privaţiuni se întremează; infractorii de altădată convieţuiesc acum în pace, fiindcă nu mai există rivalităţi sau dispute, femeile sunt egalele bărbaţilor, nou-născuţii sunt motiv de bucurie, nu de îngrijorare- acesta este Raiul pe Pământ.

Numai că aici, fructul biblic al cunoaşterii este înlocuit de un fruct al uitării, pe care cu toţii -mai puţin căpetenia lor- îl înghit pentru a se desprinde pentru totdeauna de trecutul dureros care încă-i bântuie- transformându-se astfel în primii oameni ai unei lumi noi şi inocente.

--   Mihai Călin, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3409-2
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri