Însemnări din Subterană (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Însemnări din Subterană (Top 10+) [Carte de Buzunar]
127,00 MDL (29,81 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba rusa si note de Emil Iordache.

Condus de credinta ca „omului ii place sa-si cintareasca numai amaraciunea, iar fericirea nu si-o cintareste”, povestitorul fara nume al Insemnarilor din subterana este un mizantrop care traieste singur in Sankt-Petersburg, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Viata lui este o lupta fara sfirsit cu sentimentul tot mai acut de instrainare fata de semeni. In insemnarile sale, el se revolta impotriva tuturor conceptiilor si valorilor societatii, opunindu-se stiintei si rationalismului absolut adoptate de contemporani. Insa atunci cind incearca sa-si puna in aplicare principiile si sa-si exercite libertatea absoluta de constiinta in care crede in viata de zi cu zi, rezultatele sint dureroase, ceea ce ii sporeste alienarea si dispretul de sine.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzie

”După cum sugerează şi titlul, autorul anonim al însemnărilor din subterană este o voce de dincolo de lume - o conştiinţă frământată, ce se scurge prin crăpăturile fundaţiei societăţii ruseşti. Romanul este atât o apologie, cât şi o confesiune a unui funcţionar civil nefericit şi mizantrop ce trăieşte singur în Sankt Petersburg.

Romanul este împărţit în două părţi ce reflectă două etape majore din viaţa intelectualilor din Rusia secolului XIX: utilitarismul anilor 1860 şi romantismul literar sentimental al anilor 1840. Pe parcursul acestor două părţi, naratorul lansează o serie de atacuri surprinzătoare şi provocatoare asupra multor aspecte ale acelor vremuri în continuă schimbare - estetice, religioase, filozofice şi politice. El este un suflet cu educaţie aleasă, dar foarte deziluzionat, care atacă violent atât romantismul „frumos şi nobil" al tinereţii sale, cât şi noile principii socialiste ale maturităţii. Nimic nu scapă dispreţului său.

Pe de o parte, această lucrare sumbră şi stranie este un fel de „studiu de caz" - o analiză a înstrăinării şi urii de sine, un roman ce se plasează pe linia de demarcaţie dintre societate şi individ. Pe de altă parte, este o punere în scenă tragicomică a ideilor ce combat cu putere idealismul iluminist dar şi promisiunile utopiei socialiste. însemnări din subterană este un roman tenebros, dificil şi captivant, ce merită să fie recunoscut drept mult mai mult decât un preludiu la operele ulterioare, mai cunoscute, ale lui Dostoïevski.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

F.M. Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi scriitori ai lumii, s-a născut la Moscova, unde tatăl său a lucrat o vreme ca medic la Spitalul Mariinski. În 1846, după o serie de încercări literare lipsite de succes, a publicat romanul epistolar Oameni sărmani, atrăgând imediat atenţia criticilor, care au văzut în el un nou Gogol.

Momentul crucial al vieţii scriitorului l-a reprezentat anul 1849, când a fost arestat şi condamnat la moarte pentru legăturile sale cu un grup subversiv de intelectuali liberali din Cercul Petrasevski. Abia în ultima clipă, sentinţa i-a fost comutată de către țar la deportare şi muncă silnică.

După patru ani de ocnă, urmaţi de alţi cinci de serviciu militar obligatoriu în Regimentul Siberian, a revenit la Sankt Petersburg şi şi-a reluat activitatea literară. Influenţat şi îmbogăţit de experienţele din această perioadă, a început să scrie masiv, publicând romanele Crimă şi pedeapsa (1866), Idiotul (1868-1869), Demonii (1871-1872) şi Fraţii Karamazov (1879-1880), unde Dostoievski atinge deplină maturitate literară.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Записки из подполья
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 180
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2012
ISBN: 978-973-46-2633-5
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri