Inima Întunericului (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Inima Întunericului (Top 10+) [Carte de Buzunar]
113,00 MDL (28,04 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Casiana Ionita.
 
Romanul a inspirat, in 1979, celebra ecranizare Apocalypse now, in regia lui Francis Ford Coppola, cu Martin Sheen, Marlon Brando si Robert Duvall in rolurile principale.
 
Charlie Marlow e capitanul onest al unui mic vas comercial ce strabate fluviul Congo in cautarea unui negustor de fildes enigmatic. Calatorind spre destinatia dezvaluita pe parcursul unei intregi povesti rupte parca dintr-un thriller, Marlow aude la rastimpuri un nume rostit cu respect, cu teama sau cu ura de tovarasii sai.
 
Misteriosul personaj Kurtz ocupa treptat intregul fundal al povestii, al carei final intirzie, aminat de trecerea printr-o jungla intunecata, stranie, populata de canibali singerosi si strabatuta de un fluviu capricios, ce face inaintarea micii expeditii dureros de inceata.
 
Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 


Recenzie
 
”Inspirată din aventura din 1890 a autorului în Africa, Inima întunericului este cea mai bună dintre nuvele şi din toate lucrările lui Joseph Conrad. Elocventă, îndrăzneaţă, experimentală, regresivă, satirică, dar profund umană, ea a generat, încă de la apariţia în foileton, în 1899, controverse dar şi aprecieri elogioase. Charles Marlow, un personaj „transtextual" (apare şi în Tinereţe, Lord Jim şi Şansa), povesteşte unui grup de prieteni englezi călătoria sa în centrul Africii, într-o zonă identificabilă ca „Statul Liber Congo", atunci proprietatea lui Leopold II, regele Belgiei, amintindu-şi absurdităţile şi atrocităţile la care a fost martor: bombardamentul unei nave de război franceze, cruzimea faţă de muncitorii negri luaţi sclavi, lăcomia nemiloasă a coloniştilor albi implicaţi în afaceri cu fildeş.
 
Aşteaptă cu nerăbdare să-1 cunoască pe dl Kurtz, marele negustor european, talentat şi idealist, dar întâlneşte un aventurier pe moarte, depravat şi cu mintea zdruncinată, jn adevărat zeu barbar a cărui viziune despre Africa se rezumă la „Exterminaţi toate brutele!". Astfel, „inima întunericului" nu este doar centrul „Continentului Negru", ci sufletul venal al lui Kurtz, dacă nu al imperialismul, european însuşi. Căci „Toată Europa a contribuit la apariţia lui Kurtz", iar Londra este descrisă drept centrul acestui întuneric deprimant.

Într-o perioadă când imperialismul era „corect din punct de vedere politic", această strălucită operă antiimperialistă şi, în mare măsură, antirasistă ne dezvăluie un autor cu imensă forţă inovatoare atât ca idei, cât şi ca tehnici narative. Extrem de influent, romanul a dat naştere mai -nultor ecranizări, printre care Apocalipsul acum.
 
-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
Despre Autor
 
Joseph Conrad (Jozef Teodor Konrad Korzeniowski, 1857‑1924) s‑a nascut in Berdicev, Ucraina. Tatal sau, Apollo Korzeniowski, lucra ca traducator de literatura engleza si franceza, astfel incit fiul are inca din copilarie acces la marea literatura universala. In 1861 familia ii este exilata in nordul Rusiei. Opt ani mai tirziu, Conrad va ramine orfan si de tata, dupa ce mama sa murise de tuberculoza in 1865 ; paraseste Rusia cu unchiul sau, studiaza in particular latina, limbi straine, geografie si matematica la Cracovia, iar mai tirziu se inscrie in marina comerciala franceza.
 
Calatoreste mult pe mare, intra in marina comerciala britanica, iar in 1886 obtine deja brevet de capitan de vas si primeste cetatenie britanica. Viziteaza Australia, citeva insule din Oceanul Indian, navigheaza in Oceanul Pacific si ajunge chiar pe fluviul Congo, in Africa. In 1884 paraseste definitiv marea si se stabileste in Anglia, iar in 1896 se casatoreste cu Jessie George, cu care are doi copii.
 
In literatura debuteaza in 1895, cu romanul Almayer’s Folly, primit foarte bine de publicul vremii. Au urmat mai multe romane si nuvele, printre care: Negrul de pe Narcis (1897), Inima intunericului (1899), Lord Jim (1900), Nostromo (1904), Agentul secret (1907), Victory (1915), Corsarul (1923).
 
In august 1924, in urma unui atac de cord, Joseph Conrad se stinge din viata. Ca epitaf, a ales un scurt citat din poemul The Faerie Queene de Edmund Spenser: „Sleep after toyle, port after stormie seas,/ Ease after warre, death after life does greatly please”.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Heart of Darkness
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-4142-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri