Îndreptar Pătimaș II. 70 de Fragmente Inedite

Îndreptar Pătimaș II. 70 de Fragmente Inedite
123,00 MDL (30,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Eroul grec plateste cu sange non-sensul destinului; el ispaseste absolut raul vietuirii, pe cand crestinul in Absolut. Minciuna mantuirii a domolit universul uman si a rapit vietii farmecul innebunitor al ireparabilului. Omul n-a nascocit o lasitate mai rusinoasa ca invatatura eliberarii prin raiuri si patroni ceresti. Crestinismul e renuntare la soarta, pe cand tragedia antica expresie a esentei omului.

Pe acesta, Eschil nu l-a ocolit, asa cum face acea credinta. Marele elen stia ca noi n-avem decat iesirea unui sfarsit patetic, si ca viata-i un exil ucigator, din care scapam numai ca prosti actori, ca existente de mana a doua.“ -- CIORAN

„Prin Indreptarul patimas se realizeaza o performanta rar intalnita. Este bine stiut ca poezia si filozofia nu sunt compatibile, fiecare din ele apartine unui domeniu bine definit, se adreseaza unor nevoi lamurite si uzeaza de mijloace specifice. Ce poate fi mai indepartat decat metafora si conceptul? Si totusi ele colaboreaza in textul lui Cioran pentru a produce una din operele cele mai singulare din literatura romana.“ -- Constantin ZAHARIA

Despre Autor

Emil Cioran S-a născut la 8 aprilie 1911 la Răşinari (Sibiu), ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran, preot în Răşinari, şi al Elvirei (Comanciu) Cioran. Frecventează, începând din 1921, Liceul „Gheorghe Lazăr" din Sibiu, oraş în care se va muta întreaga familie în 1924. Între 1928 şi 1932, urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. În ultimul an de facultate, publică articole în periodicele Calendarul, Floarea de foc, Gândirea, Vremea, Azi.

Îşi încheie studiile universitare cu o teză de licenţă asupra intuiţionismului bergsonian. În acelaşi an (1932), se înscrie la doctorat, sperând să obţina astfel o bursă în Franţa sau Germania. În 1934, îi apare prima carte, Pe culmile disperării, pentru care i se conferă Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi. Va mai publica încă patru cărţi în ţară, înainte de a se stabili definitiv în Franţa. Între 1933 şi 1935, se află la Berlin, ca bursier al Fundaţiei Humboldt. Reîntors în ţară, ocupă vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul „Andrei Şaguna" din Braşov.

În 1936, pleacă la Paris cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti, care i se va prelungi până în 1944. În 1940, începe să scrie Îndreptar pătimaş, ultima sa carte în limba română, a cărei variantă definitivă (ramasă inedită până în 1991) va fi incheiată în 1945, an când se stabileşte definitiv în Franţa. După 1945, începe să scrie în limba franceză, iar în 1949 îi apare la Gallimard prima carte, Precis de decomposition; îi vor urma, până în 1987, încă nouă, publicate la aceeaşi prestigioasă editură pariziană.

Cu excepţia Premiului Rivarol, care i se conferă în 1950 pentru debutul francez, va refuza toate celelalte importante premii literare decernate ulterior (Sainte-Beuve, Combat, Nimier).

Moare la Paris, în data de 20 iunie 1995. Lucrări:Pe culmile disperăriiSchimbarea la faţă a RomânieiAmurgul gândurilorCartea amăgirilorÎndreptar pătimaşLacrimi şi sfinţiIspita de a existaIstorie şi utopieSilogismele amărăciuniiSingurătate şi destin. Publicistică 1931-1944Tratat de descompunereExerciţii de admiraţie. Eseuri şi portreteCăderea în timpMărturisiri şi anatemeDemiurgul cel răuDespre neajunsul de a te fi născutScrisori către cei de-acasăSfârtecareŢara mea / Mon PaysCaiete I (1957-1965) Caiete II (1966-1968) Caiete IIICaietul de la Talamanca Cioran, Emil (ed.), Antologia portretului.

De la Saint-Simon la Tocqueville, trad. din franceză şi notă de Petru Cretia, Seria Cioran (III), 1997Cioran (antologie)Cioran şi muzica, selecţia textelor de Aurel Cioran, ed. de Vlad Zografi, Seria Antologiile Humanitas, 1996 Multimedia:CD Emil Cioran, 2003

O frumoasă casetă ce conţine trei bestselleruri semnate de Mircea Cărtărescu: De ce iubim femeile, Frumoasele străine şi Enciclopedia zmeilor.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 108
Editura: Humanitas
Apariția: Noiembrie 2011
ISBN: 978-973-50-3379-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: