Inamici Publici

Mai multe poze

Inamici Publici
196,00 MDL (49,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din franceză de Daniel Nicolescu.

Meciul de ping‑pong intelectual al secolului: lovituri razante, lovituri taiate, lovituri perfide, retrageri strate­gice, reverente reciproce in fata fiecarei lovituri izbu­tite.

Un dialog cu ritm aprins, enervant, contrariant, obraznic pe alocuri, pe care nu ai cum sa nu‑l urma­resti cu sufletul la gura, de la prima la ultima pagina. Pariul jocului? Mai mult decit o reglare de conturi cu detractorii trecuti, prezenti si viitori ai filosofului BHL si prozatorului MH, incercarea de a contraria asteptarile „haitei” si de a o zadari in continuare. Placerea certa a celor, de‑acum, doi aliati de a‑si schimba statutul de victime publice in acela de ina­mici publici. Dar si, dincolo de asta, o suita de digre­siuni sclipitoare, de reflexii si de provocari privind iudaismul, conditia intelectualului angajat, compe­titia spirituala intre Atena si Ierusalim, intre filosofia greaca si Biblie.

Recenzie

„Amândoi simbolizăm perfect înspăimântătoarea vlăguire a culturii şi intelighenţiei franceze." Aşa îşi încep scrisorile Houellebecq şi Lévy. Este o carte de scrisori.

Michel Houellebecq debutează ca romancier cu Extinderea domeniului luptei în 1994. Urmează romanele Particule elementare, Platforma şi Posibilitatea unei insule. în ultimul roman, Harta şi teritoriul, distins cu Premiul Goncourt pentru 2010, îşi descrie propria moarte.

Bernard-Henri Lévy este jurnalist, romancier şi unul dintre iniţiatorii Noii Filosofii. Foarte prezent în mass-media franceză. Notăm doar câteva titluri: Barbaria cu chip uman, Ideologia franceză, Aventurile libertăţii. Houellebecq îl numeşte „specialist în lovituri ratate şi în bufonerii mediatice", „filosoffără gândire, dar nu fără relaţii", „nihilist, reacţionar, cinic, rasist şi misogin stânjenit". Asta ca să nu credeţi că e vorba de nişte scrisori de genul celor ale domnişoarelor din secolul XIX.

Mizantropul Houellebecq şi umanistul Lévy se provoacă reciproc. Contrariază aşteptările „haitei". Este o încercare de a-şi schimba statutul din victime publice în inamici publici. în colimator intră condiţia intelectualului angajat, provocările iudaismului, competiţia intelectuală dintre filosofia greacă şi cea biblică. Istoria părinţilor, scandalurile de presă, detractorii, Kant, Schopenhauer, Epicur, Comte, Dostoïevski, „spiritul slav", comuniştii. Sunt personajele din Inamici publici.

„Dacă nu exagerezi cu luciditatea, nu-ţipune nicio problemă. Dar chiar niciuna".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Michel Houellebecq s‑a născut în 1958, în insula Réunion. A studiat agronomia la Institutul Naţional de Agronomie Paris‑Grignon şi cinematografia la Şcoala Naţională Superioară Louis Lumière, pe care a abandonat‑o înainte de obţinerea diplomei, din cauza crizei personale şi profesionale cu care se confrunta.

Deşi şi‑a început cariera literară ca poet, s‑a orientat curînd spre roman, care i‑a adus succesul şi recunoaşterea publicului larg. De acelaşi autor au mai apărut: Extinderea domeniului luptei (1994; Polirom, 2006), Particulele elementare (1998; Polirom, 2006), Platforma (2001; Polirom, 2003, 2011), Posibilitatea unei insule (2005; Polirom, 2006), Inamici publici (2008; Polirom, 2009), în colaborare cu Bernard‑Henry Lévy, Harta şi teritoriul (2010; Polirom, 2011).

Bernard-Henri Levy (n. 1948 in Beni Saf, Algeria) este filosof si jurnalist, unul dintre initiatorii directiei Nouvelle Philosophie. Printre lucrarile sale se numara Barbaria cu chip uman (1977), Ideologia franceza (1981), Aventurile libertatii (1990).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1468-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: