În Șalvari şi cu Işlic [Carte Electronică]

În Șalvari şi cu Işlic [Carte Electronică]

Preț de Listă: 107,99 MDL (27,00 RON)

Preț: 54,00 MDL (13,50 RON)

Economisești: 53,99 MDL (13,50 RON) (49%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

Preț de Listă: 107,99 MDL (27,00 RON)

Preț: 54,00 MDL (13,50 RON)

Economisești: 53,99 MDL (13,50 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Biserică, sexualitate, căsătorie şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea

Este inutil să te proiectezi într-un trecut idilic şi exemplar şi să dai astfel un chip ideal prezentului. Luate filă cu filă, condicile ecleziastice din Ţara Românească a secolului al XVIII-lea scot la iveală oameni şi fapte care seamănă uimitor cu românii şi isprăvile lor de astăzi în pricini de iubire, sexualitate (uneori deviantă), cuplu, căsătorie şi divorţ.

Şi pe atunci, oamenii, fie boieri şi târgoveţi, fie ţărani, se iubeau, se căsătoreau, se certau, se despărţeau şi ajungeau la judecată, pentru că toţi erau datori să se supună rânduielilor laice şi bisericeşti. Dar mai nimeni, până la Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, nu a valorificat cu atâta bună intuiţie, minuţie şi simpatie filonul de istorie socială prezent în arhivele micului tribunal ecleziastic de pe lângă Mitropolia Ţării Româneşti, pentru a expune şi a înţelege moravurile societăţii româneşti de atunci. Şi cumva, ţinând seama că structu-rile sociale şi mentale au o viaţă mai lungă decât oamenii, ale celei de astăzi.

Cartea de fata este o incursiune in lumea romaneasca de altadata. Implicarea bisericii in problemele tinand strict de viata privata ne da nepretuita ocazie de a asista la un spectacol altfel imposibil de recuperat fara ajutorul imaginatiei pure, de care fac uz doar romancierii.

De la constituirea cuplului si pana la esec, veti avea in fata ochilor barbati si femei pornind in viata si incercand sa se apropie, sa se cunoasca, sa se inteleaga. Cand lucrul acesta nu este posibil, divortul ii aduce in fata instantei, oferindu-ne o imagine vie, dramatica, desigur, dar uneori si comica, despre viata de cuplu si problemele ei.

Dincolo de informatia numeroasa si inedita, cartea ofera date si fapte despre un subiect mai putin cunoscut in istoriografia romaneasca: Biserica Ortodoxa si familia, tema cu implicatii asupra vietii si mentalitatilor Romaniei de astazi.

Recenzie

”Este insa ceva mai mult decit un fel de „roman“, mizind pe pactul autenticitatii, anume o cercetare bine documentata asupra lucrurilor marunte care, cu firescul si picanteria lor, umanizeaza o epoca. Pina tirziu, cind Jacques le Goff a inceput sa-si scrie cartile, s-a pastrat, macar in parte, imaginea unui Ev Mediu populat de eretici si sfinti, care nu traiau defel. Istoria „mare“, plina ea insasi de tot soiul de curiozitati, nu mai lasa loc si pentru viata de zi cu zi.

Ceva asemanator oarecum se intimpla cu secolul al XVIII-lea romanesc. Este o perioada din acelea cunoscute indeobste sub numele de „dark ages“: domniile hotarite la Constantinopol, mucarerul, peschesurile, supusenie si nesiguranta. Incolo, nimic despre ce faceau boierii intre doua uneltiri, despre infatisarile la Mitropolie, despre legaturi si juraminte, in fine, despre anumite relatii de putere jucate la o alta scara: aceea a vietii in doi, cu dominantii si dominatii ei. -- Simona Vasilache, Observatorcultural.ro

Despre Autor

Constanța Vintilă-Ghițulescu este doctor în istorie şi civilizaţie la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris. Cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga". Profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti. Colaborator la săptămânalul de cultură Dilema Veche.

Scrieri: În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate, căsătorie şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea (Humanitas, 2004). Cartea a primit mai multe premii: premiul de debut „Prometeus" al revistei România Literară (2004), premiul „Nicolae Bălcescu" al Academiei Române, premiul Fundaţiei Naţionale de Ştiinţă şi Artă a Acade miei Române (2005), premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (2005); Focul amorului: despre dragoste şi sexualitate în societatea românească (1750-1830) (Humanitas, 2006), tradusă în germană cu titlul Liebesglut: Liebe und Sexualität in der rumänischen Gesellschaft 1750-1830, Frank&Timme, Berlin (2011); Evgheniţii (Humanitas, 2006).

Coordonator al următoarelor volume: From Traditional Attire to Modern Dress: Modes of Identification, Modes of Recognition in the Balkans (XVIth-XXth Centuries), Cambridge Scholars Publishing, 2011; Le corps et ses hypostases en Europe et dans la société roumaine du Moyen Âge à l'époque contemporaine, alături de Alexandru-Florin Platon, NEC, 2010; Social Behaviour and Family Strategies in the Balkans (16th-20th Centuries) /Comportements sociaux et stratégies familiales dans les Balkans (XVIe-XXe siècles), alături de Ionela Băluţă, Mihai-Răzvan Ungureanu, NEC, 2008; Spectacolul public între tradiţie şi modernitate: sărbători, ceremonialuri, pelerinaje şi suplicii (secolele XIV-XIX), alături de Mária Pakucs Willcocks, Institutul Cultural Român, 2007; Les bonnes et les mauvaises moeurs dans la société roumaine d'hier et d'aujourd'hui, EDR, NEC, Bucureşti, 2005, alături de Ionela Băluţă.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3916-5
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 424

Pareri