În Numele Statului. Modele Eșuate de Îmbunătățire a Condiției Umane

Mai multe poze

În Numele Statului. Modele Eșuate de Îmbunătățire a Condiției Umane
259,00 MDL (64,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Descrierea Cărții

O lucrare de o eruditie exceptionala, in care detaliile edificatoare ni se releva stralucit si, in acelasi timp, o solida critica asumata a arogantei planificatorilor statali, preocupati de ordine, simplitate, progres si increzatori in superioritatea viziunii lor. In locul acestor planuri abstracte, simplificatoare si totalizatoare, de imbunatatire a conditiei umane - planuri bine intentionate care au luat, adesea, o turnura complet gresita-, Scott ofera o pledoarie in sprijinul intelegerii si respectarii uriasei complexitati a sistemelor naturale si sociale si al unor forme de interventie flexibile, descentralizate si bazate pe experienta. Desi critic la adresa statului, volumul nu argumenteaza in favoarea multumirii de sine ori a resemnarii, ci a metodelor care pot sa mobilizeze - si nu sa ignore sau sa refuze - cunoasterea practica a cetatenilor de rind.

Cuprins: Statul si proiectele sale de lizibilitate si simplificare • Natura si spatiul • Orasele, oamenii si limba • Ultramodernismul autoritar • Orasul ultramodernist: un experiment si o critica • Partidul revolutionar: un proiect si o analiza • Ingineria sociala a asezarilor si productiei rurale • Colectivizarea sovietica si visurile capitaliste • Satele planificate si stramutarea fortata in Tanzania: estetica si miniaturizare • Imblinzirea naturii: o agricultura a lizibilitatii si simplitatii • Simplificari superficiale si cunoastere practica: metis

Despre Autor

James C. Scott (n. 1936) este profesor de stiinte politice la Universitatea Yale, director al programului de studii agrare din cadrul aceleiasi universitati, membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte si al Consiliului pentru Studii dedicate Asiei de Sud-Est la Yale Center for International and Area Studies, presedinte al Asociatiei de Studii Asiatice (1997-1998). Intre domeniile sale de cercetare se numara economia politica, ideologiile, revolutiile sau politicile agrare. De acelasi autor: Comparative Political Corruption (1972); The Moral Economy of the Peasant: Subsistence and Rebellion in Southeast Asia (1976); Weapons of the Weak: Everyday Forms of Peasant Resistance (1985); Domination and the Arts of Resistance: The Hidden Transcript of Subordinate Groups (1990).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 552
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-46-0346-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri