În Necunoștintă de Cauză

Mai multe poze

În Necunoștintă de Cauză
180,00 MDL (45,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor Igiena asasinului, Uimire si cutremur, Metafizica tuburilor, Mercur, Antichrista, Dictionar Robert de nume proprii, Sabotaj din iubire, Biografia foamei, Cosmetica dusmanului, Catilinarele, Acid sulfuric...

Distins cu Prix de Flore, In necunostinta de cauza (2007) ofera o perspectiva total diferita de cea din Uimire si cutremur asupra perioadei pe care scriitoarea a petrecut-o la Tokyo la virsta de douazeci de ani. Convinsa ca cea mai eficienta metoda de a-si imbunatati cunostintele de japoneza e aceea de-a le preda localnicilor franceza, Amelie decide sa dea lectii particulare, intilnindu-l astfel pe Rinri, un tinar japonez de familie buna, cu care ajunge sa se logodeasca.

Calauzita de Rinri, Amelie porneste intr-o calatorie initiatica prin spatiul enigmatic al Japoniei, explorind rafinamentele bucatariei nipone, peisajele de o frumusete ireala, folclorul japonez sau sistemul educational, si dezvaluindu-ne constant diferentele culturale si lingvistice dintre Extremul Orient si Occidentul european.

Recenzie

Amélie Nothomb, belgiana care scrie în franceză, s-a născut în Japonia. A copilărit în China, SUA, Bangladesh, Birmania, Laos. Recunoaşte că s-a lecuit de anorexie abia la 34 de ani prin citit şi scris. Belgianca a dat peste cap toate strategiile editoriale franţuzeşti, care recomandă unui romancier să apară cu o carte la 2-3 ani. De la debut încoace, Nothomb apare în fiecare toamnă cu câte un roman. Şi de fiecare dată, romanul intră în lista bestsellerurilor franceze. Aşa a fost cu Igiena asasinului, primul ei roman, vândut în sute de mii de exemplare. Aşa a fost cu Uimire şi cutremur, aşa a fost cu Dicţionar Robert de nume proprii, aşa a fost cu Jurnalul Rândunicii. Ca să pomenesc doar câteva titluri.

„Cărţile mele-s mai periculoase decât un război, fiindcă de la ele îţi vine să crapi, în timp ce războiul îţi dă ghes să trăieşti. După ce mă citesc, oamenii ar trebui să se sinucidă", scrie Nothomb în Igiena asasinului. Şi împătimiţii de lectură o caută prin librării în fiecare toamnă.

Dacă n-aţi citit nimic de Nothomb, atunci puteţi începe cu În necunoştinţă de cauză. Chiar dacă traducerea românească a titlului nu e reuşită deloc. Amélie, eroina, oferă lecţii de franceză pentru a învăţa cultura japoneză. Trăieşte o poveste de dragoste cu elevul de franceză, Rinri. într-un spaţiu cultural şi geografic de o frumuseţe ireală. Aşa de mare era dorinţa de a cunoaşte obiceiurile unei Japo-nii fascinante. Iar lumea niciodată nu e mai frumoasă decât atunci când e văzută prin ochii unui îndrăgostit. Iar pentru cititor, Amélie Nothomb are grijă să picure doza necesară de ironie.

„Viaţa asta în doi semăna cu salteaua pe care dormeam: demodată, inconfortabilă şi ciudată."

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe (Japonia). Isi petrece primii trei ani de viata in Japonia, dupa care urmeaza China, SUA, Bangladesh, Birmania, Laos.

Igiena asasinului (1992, Prix Rene-Fallet si Prix Alain-Fournier), prima ei carte, s-a vin­dut in sute de mii de exemplare. I-au urmat Sabotaj din iubire (1993), Combustibilii (1994), Catilinarele (1995), Peplum (1996), Atentat (1997), Mercur (1998), Uimire si cutremur (1999, distins cu Marele Premiu pentru roman decernat de Academia Franceza si ecra­nizat de Alain Corneau)

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 288
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1057-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri