În Lumea asta sunt Femeii…

Mai multe poze

În Lumea asta sunt Femeii…
288,00 MDL (72,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

O lucrare biografica, feminista, "In lumea aceasta sunt femei " prezinta intr-o maniera eleganta viata unor mari nume romanesti: Nina Arbore, Maria Biesu, Dominica Darienco, Maria Dragan, Ana Tumarkin, Olga Vrabie si lista continua.

"Poate vei gasi ca e un senti­mentalism de rau gust si nelalocul lui de a-ti afisa astfel numele în public. Dar pentru o viata în­treaga de suferinti si chinuri, jertfa alaturi de mine, acesta e singurul omagiu ce ti-l pot aduce. Când, tânara, aproape copila, te-ai des­partit de ai tai si ai plecat din tinutul Chisi­nau, spre a cauta sub un cer senin si dusmanos, pe tarmurile Ocea­nului Înghe­tat, pe un osândit, pe un izgo­nit din viata civilizata, vechiul tova­ras al jocurilor de copilarie – atunci n-ai putut nadaj­dui ca vor veni zile mai fericite. Acum când, se pare ca vântul soartei începe sa bata în alta parte, primeste, fara a te su­para, aceasta dedicatie." -- (C.G. Stere, 1897)

Cartea contine numeroase copii de fotografii, relevante in prezentarea biografiilor.

Fragment:

" Despre MARIA CEBOTARI s-a scris foarte mult. Si roman, si studii stiintifice. A fost realizat chiar si un film documentar, dar niciodata nu se va scrie tot, fiindca viata noastra este mult mai complexa decat ne-o putem imagina. Cu toate acestea, once rand, once marturie care ne-o aduce in Eta pe celebra interprets ne apropie tot mai mult de chipul at'at de indragit odinioara de amatorii de opera si cinema si uitat cu desav'arsire de generatiile posterioare. Revenirea ei este la fel de fulminanta ca si debutul, de aceea am considerat necesar sa nu trecem indiferenti pe langa amintirile semnate de Irina Mosinschi din Bucuresti:

„Erau primii ani dupa Unire. Eram eleva in clasa a treia la Scoala primara de aplicacie de pe strada Inzov (azi Serghei Lazo — Iu.C.) din Chisinau.
In clasa a treia, infre alte colege era si Maria Cebotari. Era o fetita slabufa, cu care institutoarea noastra avea unele probleme. Aceea a cerut sa vina mama Mariei la scoala.

Mama Mariei, o femeie simpla si destul de nevoiaqa, vroia chiar in clasa s-o pedepseasa pe Maria, tragandu-i o bataie. A fost oprita de institutoarea care a spus a nu cu bataia se vindeca o greseala. Atunci pentru prima data a fost remarcata Maria.

Se apropia Craciunul. Scoala medie de care depindea Scoala primara a noastra a dat o mare serbare la Teatrul National. M-am nimerit si eu acolo. Am ramas mirata cand am vazut ca pe scena teatrului apare colega mea Maria Cebotari.

Micuta, slibuta a inceput sa ante. In imensitatea teatrului s-au re-varsat sunetele puternice Si frumoase, cantate de micuca Maria: «Oltean mandru si voinic, n-are frica de nimic». Sala teatrului s-a zguduit de aplauze. A fost debutul Mariei Cebotari.

Mama Mariei, neavand posibilitate sa tins fata la liceu, Maria a facut numai vreo 2 clase si s-a angajat ca solista la corul Catedralei din Chisinau... "

 

Despre Autor


 

Iurie Colesnic s-a născut la 12 august 1955 în satul Dereneu, Călărași într-o famile de învățători. A fost membru ULCT (1969-1983). A absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei.

Învățător de cultură fizică (1972-1973) în satul Buda, Călărași, referent la Societatea „Știința” din Chișinău, profesor de tehnologie specială la ȘTP10 din Chișinău (1980-1983), corector și redactor tehnic, (1985- 1986), redactor-șef și director artistic la Studioul Animafilm (1986 - 1991), director al centrului Muzeografic M. Cogâlniceanu (1991- 1995), director al editurii „Universitas” (1991 - 1993), Director al editurii enciclopedice G. Asachi (1993 - 1995), director al editurii „Museum” (din 1995), director al casei Cărții „Mitropolit Petru Movilă”.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova din 1998.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 576
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2016
ISBN: 978-9975-86-064-2
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.8300

Pareri