În Intimitatea Secolului 19 [Carte Electronică]

În Intimitatea Secolului 19 [Carte Electronică]

Preț de Listă: 67,99 MDL (17,00 RON)

Preț: 46,92 MDL (11,73 RON)

Economisești: 21,07 MDL (5,27 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment (Ediția Print)
Ediție Print (PDF)

Preț de Listă: 67,99 MDL (17,00 RON)

Preț: 46,92 MDL (11,73 RON)

Economisești: 21,07 MDL (5,27 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

"Autoarea volumului Intoarcere in Bucurestiul interbelic isi continua calatoria in timp. De data aceasta ea poposeste in a doua jumatate a secolului al nouasprezecelea, in Romania de dupa venirea lui Carol I, intr-o pasionanta lume aurorala.

Citind cartea Ioanei Parvulescu, veti avea senzatia ca traiti acolo, in Bucurestiul in care statuia lui Mihai Viteazul abia a fost asezata în fata Universitatii, in care lumina electrica e o mare noutate, telefonul tocmai s-a inventat, iar in Cismigiu doamne in rochii lungi si barbati cu palarie tare patineaza pe lacul inghetat. Pe langa palpitul de viata cotidiana, cartea are meritul de a crea, ca un roman, cateva personaje al cîror destin e legat intim de destinul cultural sau istoric al tarii.

La fel ca paginile dedicate perioadei interbelice, noua carte a Ioanei Parvulescu lasa statuile sa coboare de pe soclu si sa redevina oameni vii, plini de calitati, nu lipsiti de defecte, pe care e foarte greu sa nu-i indragesti."

Înşir’te mărgărit .. cronica unor vremi nu demult apuse
Recenzie scrisă de Raluca Constantin
    
Înşir’te mărgărit .. Un fir de poveste se desface şi de-a lungul lui ȋncep a se ivi :
- un oraş – Bucureştiul proaspăt ales drept capitală a unei ţări tinere şi romantice, aflat ȋncă ȋntre orientalul mahalalelor cu uliţe ȋntortocheate, cu miros de bălegar şi guiţat de porci - şi occidentalul Paris cu care se compară, de care-l apropie bulevardul pe care-l construieşte Pake Protopopescu ȋn doar 4 luni, statuile din fata Universităţii (şi ea nou construită), grădina Cişmigiului şi o animată viaţă mondenă;
- o Românie a regilor şi reginelor, numită de făuritorii ei „familia mare” şi iubită deopotrivă cu „familia mică”, o ţară care-şi măsoară timpul cu două calendare (unul al trecutului, iulian şi unul al viitorului, gregorian), care-şi caută curajos locul ȋntre ţările Europei, concurând absurdul, furturile, şpăgile şi dezorganizarea (şi aici puse pe seama unei moşteniri istorice – 200 de ani fanarioţi) cu puternica voinţă a unor oameni care ştiu să viseze şi să construiască;
- o lume a fracurilor negre şi a rochiilor cu corset si crinolină, care ȋşi găseşte timp pentru protocolul vizitelor şi al corespondenţei, călătoreşte cu poştalioane şi organizează şedinţe de spiritism, ţine jurnal şi urmăreşte mersul ţării şi al lumii prin gazetele la care are abonament;
- mici scene din vieţile unor mari oameni precum T. Maiorescu, V. Alecsandri, P. Ispirescu, C.A. Rosetti, C. Davila, care ni-i readuc ȋn gânduri cu tot farmecul lor şi al vremurilor ȋn care au trăit.

Un alt fir de poveste urmăreşte Europa acestui secol cu pălărie, punctând mereu ecourile ei ȋn România cu aspiraţii occidentale, dar şi viceversa – prin reuşitele unora din reprezentanţii ei precum B.P. Hasdeu, V. Babeş, Emil Racoviţă sau prin participarea la expoziţiile universale.

Se mai desprind şi fire de anecdotă, precum vânătoarea trucată pentru principele Carol de prefectul Buzăului, care ȋmbogăţeşte fauna locală cu urşi de la ţigani ce ȋncep a dansa când se află ȋn bătaia puştii sau povestea spitalelor de ‚o zi’ populate doar atunci când e aşteptată vizita lui Vodă.

Şi multe alte amănunte dau farmec acestui roman-eseu, dar vraja care dă viaţă tabloului şi care te atrage irezistibil ȋn mijlocul lui, pe „planeta secolului 19”, este că personajele care se conturează au domiciliu cunoscut, au porecle, copii, pasiuni şi antipatii, vise şi visuri, ticuri şi obiecte care le poartă noroc. Şi atunci când ştii exact pe ce străzi se ajunge in Bucureştiul secolului 19 de la Gara de Nord „la Bulivar”, cât costă cursa cu trăsura, pe cine ai găsi acolo şi ce ai vedea la zi de sărbătoare (10 Mai), ce ai citi ȋn gazeta zilei următoare, dar şi ce ar zice „Ioneasca”, mintea a străbătut deja distanţa dintre timpul prezent şi cel propus de autoare, iar ȋntoarcerea la realitate seamănă cu trecerea prin Valea Plângerii.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-2981-4
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri