In Genul...Tinerilor

Mai multe poze

In Genul...Tinerilor
270,00 MDL (54,27 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de George Ardeleanu.

Repere biobibliografice de Virgil Bulat.

In genul tinerilor...
(1934) reprezinta volumul de debut al lui N. Steinhardt.


„Ceea ce avem aici este o parodie a insurgentei, o pastisare a nonconformismului, o negatie a negatiei, in ultima instanta, de pe pozitiile conservatorismului burghez. Am aduce insa si alte explicatii. In primul rind, pastisa din In genul... tinerilor nu este una vitriolanta, nu desfiinteaza; presupune, dimpotriva, o ascunsa relatie de complicitate, un fel de exercitii de admiratie cioraniene avant la lettre.

N. Steinhardt recunoaste: «A fost cartea mea un act de critica, dar inapoia criticii se aflau paradoxul si admiratia. A fost si din partea mea un act de revolta sau mai bine zis de neconformism tineresc, un act de contestare, daca nu obraznic, in orice caz ludic».” -- George Ardeleanu

Recenzie

”… mai tinarul Steinhardt este un spirit mai conservator si mai constructiv. Sagetile otravite pe care le lanseaza vizeaza tinte precise, pentru a apara niste valori sociale si institutionale burgheze.” -- Daniel CRISTEA-ENACHE, 17 septembrie 2008, in Evenimentul zilei

Despre Autor

N. Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului „Spiru Haret”.
Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul „Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept.
 
In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme si Illusions et realites juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale. Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale.
 
Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud. Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii.
 
Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramine activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2008
ISBN: 978-973-46-1082-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3600

Pareri