În Căutarea Pierderii de Timp

În Căutarea Pierderii de Timp
54,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

" În căutarea pierderii de timp" include Jurnalul cubanez (tipărit, în foi­leton, în România literară) şi o serie de eseuri, pamflete şi pastile publicate la Editura Prut Internaţional. Oricât de bine se conjugă cu scrisul dintotdeauna al lui Busuioc, eseistica lui este (în sens editorial) o paletă inedită. Cărţile din genul literaturii de frontieră îmbogăţesc peisajul literar basarabean. -- Mircea V. Ciobanu

Sintgr vorbind, eu cred că Istoria nu are nici talent, nici scopuri pedagogice. Are doar moftul de a se repeta, dacă n-o citeşti. Şi nu e nevoie s-o buchiseşti - deşi, lucru ştiut, diavolul se pituleşte in amănunte - e bine să-ţi revezi, cel puţin, păcatele mai mult sau mai puţin istorice...

" ... Eu, ca vorbitor de limba română a lui Eminescu, a lui Sadoveanu, a lui Rebreanu şi Creangă, revenit la suprafaţă din băltoaca bilingvismului încă viu (bilingvismul, dar şi subsemnatul!), încerc uneori să-mi întreb interlocutorii (pesimişti?):

„Fraţilor, dar n-aţi încercat să vă reînvăţaţi limba dacă aţi uitat-o?" Sunt atât de puţini cei ce nu se jenează să recunoască acest lucru... Iar tinerii care se întorc de la studii din Ţară nu sunt aşteptaţi cu braţele deschise...

Desigur, e mult mai plăcut, chiar palpitant, să participi la greve în apărarea limbii pe care crezi că o cunoşti, să strigi sloganeşi să arunci anateme pe capul conducerii care vrea să ne ducă în altă parte- şi cred că nu^e deloc rău şi acest lucru -, dar e mult mai greu să te piltmburta pe carte şi, prin muncă asiduă, să-ţi restitui ceea ce ti-a fost furat.' (tfneori, chiar cu învoirea ta, de unde şi păcatul!)

...Mă voi linişti-doar când voi auzi un demnitar vorbind normal limba ţării sau în parlament nu vor m3j fi strecuraţi cunoscători de rusă (şi aceea aproximativă) şi total netunoscători de limba oficială a ţării, limbă în care se scriu legile!

Limba noastră, frumoasa noastră limbă românească, nu aşteaptă declaraţii de dragoste. Ea aşteaptă dragostea noastră.„ -- Aureliu Busuioc

Recenzie

O unt texte împrăştiate prin presă. România literară, Vatra, Europa liberă. La compartimentul Ş.A.: şi altele. Şi un Jurnal cubanez.

Cum îşi petrecea un scriitor canonic basarabean o săptămână de martie din 2005 pe când lucra la romanul Hronicul Găinarilor?

Luni: „Ca orice basarabean care se respectă, mă trezesc luni ca să mă întreb în ce ţară trăiesc. Binevoitoare, televiziunea aşa-zisă publică îmi comunică într-o românească aproximativă că ţara e aceeaşi, dar cu un zâmbet mai fericită decât ieri, cu un milion mai bogată..."

Marţi: „Ţara tremură: suntem în căldurile declaraţiilor de venituri. Ca om al datoriei, o iau şi eu pe drumul fiscului. „Nu cumva aţi omis un zero?", mă ispiteşte inspectorul. (...) La răspunsul meu negativ, văd cum i se aprinde în ochi un sentiment de caldă compasiune. „Ce să-ifaci, se poate supravieţui şi aşa..."

Miercuri: „Am într-un sat de prin părţile codrilor o bojdeucă. De vacanţă. (...)

—    Cum ai votat, Vasile?

—    Da şi? Mata nu ştii că votarea-i secretă?...

Vecina Maruşca e mai puţin vigilentă:

—    Nu i-am mai ales pe comunişti. Vor să ne bage în Ivropa. Să-i mai hrănim şi pi aiştea?

—    D-apoi fiica de unde îţi trimite dolarii? Nu din Europa?

—    Ba pi dracu! Ea-i în Işpania."

Joi: „Azi e ziua cea mai lungă. Prima adunare în plen a noului parlament. împărţeala pomenilor."

Vineri: „...alegerea dlui Voronin în fruntea statului nu mai este nicio problemă."

Sâmbătă: „înţeleg că a fost o săptămână nu prea grozavă: multă politică, puţină treabă. (...) Am reflectat îndelung asupra fenomenului, cred că am priceput câte ceva (...): O fi politica ingrată, O fi ea curvă, dar vezi bine: E unica prostituată Ce te plăteşte ea pe tine.”

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Aureliu Busuioc s-a născut la 26 octombrie 1928, în satul Codreanca.

Printre operele sale renumite se numără volumul de versuri pentru copii „La pădure” și renumitul roman „Singur în faţa dragostei”, care a fost ecranizat și pe platourile de la Moldova-Film.

Printre alte opera de valoare se numără și romanele „Lătrând la lună”, „Pactul cu diavolul”, „Spune-mi Johnny”, „Hronicul Găinarilor”, şi recenta carte pentru copii „Când bunicul era nepot”.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 248
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-54-026-1
Dimensiuni: 13,1 x 20,1 cm
Greutatea: 0.3700

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: