Împăratul-Zeu al Dunei

Împăratul-Zeu al Dunei
89,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Au trecut 3000 de ani de la intamplarile povestite in Copiii Dunei. Dar parca tot atiaea veacuri s-au scurs si peste Frank Herbert. Structura perfectionata a romanului, economia de mijloace si eleganta sublima a discursului filozofic fac din Imparatul-Zeu al Dunei romanul la care Frank Herbert a visat probabil toata viata.

E greu de spus care au fost evenimentele din existenta personala a scriitorului care au cristalizat un asemenea stil literar, dar e evident ca acest exceptional salt valoric, vizibil mai ales in planul discursului filozofic, tine de o anumita seninatate cu care Frank Herbert ajunsese, la varsta de saizeci si unu de ani, sa priveasca omenescul, dar si de o preocupare grava pentru destinul cosmic al umanitatii.

Imparatul-Zeu al Dunei este tipul de roman care poate genera lesne analize mai intinse decat el insusi. Exista replici ale personajului principal despre care se pot scrie carti intregi, exista concepte, enuntate pe cateva pagini, care ar putea starni volburi de polemici la scara planetara.

Un exemplu al acestei extraordinare densitati ideatice este jumatatea de pagina in care Frank Herbert reuseste sa-si strige umanismul robust si practic si sa puna intre paranteze existentialismul in care se legana pretentioasa literatura europeana a vremii.

„Sunt real, Siona! Uita-te la mine. Exist! Poti sa ma atingi daca ai curaj. Intinde mina! Atinge-ma! (...) Cum de ma poti atinge pe mine, dar nu te poti atinge pe tine? (...) Te afli inlauntrul celui mai mare miracol din acest univers, dar refuzi sa-l atingi sau sa-l vezi sau sa-l simti sau sa crezi in el!” Acestea sunt vorbele unui Imparat Zeu muribund, dar si rinduri care definesc pe deplin conceptia despre realitate a lui Frank Herbert.

Biografie

Frank Herbert (1920-1986) este scriitorul care a creat cea mai iubita poveste SF a tuturor timpurilor: Dune. Scriitorul a avut o personalitate multipla, cu un mod complicat si intortocheat de gandire, iar opera sa de capatai este o reflectare a modului sau de a fi. Chiar daca romanele care alcatuiesc seria Dune sunt scrieri clasice, structurate pe mai multe niveluri de intelegere, seria se dovedeste una dintre cele mai complexe opere SF scrise vreodata.

Curiozitatea si spiritul independent caracteristice lui Frank Herbert i-au creat acestuia multe probleme inca din copilarie si l-au pus in situatii dificile mai tarziu. Astfel, scriitorul nu si-a absolvit liceul deoarece a refuzat sa urmeze un curs obligatoriu predat de catre un primar cu care nu era de acord.

Frank Herbert s-a straduit o perioada indelungata sa-si incropeasca o existenta normala, trecand de la un serviciu la altul si mutandu-se din oras in oras. A fost atat de independent incat a refuzat chiar sa scrie pentru o anumita piata. A scris numai ceea ce a simtit ca trebuie sa scrie.

Pentru documentarea si elaborarea seriei Dune, a avut nevoie de 6 ani . Si dupa toate aceste sacrificii si framantari, a primit refuzuri din partea a 23 de editori. Sotia sa, Beverly, a fost pentru Frank Herbert sprijinul cel mai de nadejde. Aceasta a renuntat la propria cariera literara, muncind pentru a plati facturile si a-i acorda lui Frank intreaga libertate de creatie de care avea nevoie. In fapt, cei doi au format o adevarata echipa, Beverly fiind cea care i-a redactat aproape toate scrierile. Cei doi au trait o poveste de dragoste remarcabila si tragica in acelasi timp, iar moartea prematura a sotiei i-a lasat lui Frank Herbert un gol imens in suflet, modificand chiar, intr-un fel, cursul unuia dintre romanele din ciclul Dune: Canonicatul Dunei.

In total, Frank Herbert a scris aproximativ 30 de carti si antologii de povestiri, incluzand aici si cele 6 carti din seria Dune. Toate au devenit bestselleruri internationale. A colaborat, impreuna cu Bill Ransom, la romanele Incidentul Isus, Efectul Lazar si Factorul Inaltare, iar ultimul sau roman publicat, Man of Two Worlds, a fost scris impreuna cu fiul sau, Brian.

Desi aparuta cu multe decenii in urma, Dune este mai actuala si mai populara ca niciodata, noii cititori descoperind mereu alte si alte intelesuri. A fost tradusa in zeci de limbi si s-a vandut in peste 20 de milioane de exemplare.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: God Emperor of Dune
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 584
Editura: Nemira
Apariția: 2005
ISBN: 978-973-569-750-1
Dimensiuni: 10,4x17,8 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri