Iepurele cu Ochi de Chihlimbar. O Misterioasa Moștenire de Familie

Mai multe poze

Iepurele cu Ochi de Chihlimbar. O Misterioasa Moștenire de Familie
210,00 MDL (42,21 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Ioana Aneci.
 
Bestseller Sunday Times, Iepurele cu ochi de chihlimbar a fost inclusa de revista The Economist in lista celor mai bune carti ale anului 2010 si distinsa cu Costa Book Award si Galaxy National Book Award.
 
Descendent al familiei Ephrussi ce facea parte din marea burghezie europeana, Edmund de Waal mosteneste o colectie de 264 de netsuke, sculpturi japoneze din fildes sau din lemn, nu mai mari decit o cutie de chibrituri. Gindul ca au trecut prin atitea miini il determina pe de Waal sa reconstituie trecutul, „impletirea senzuala si sinuoasa intre lucruri si amintiri”. Asa incepe aceasta rememorare, pasionanta ca o poveste politista, in care autorul dezgroapa pas cu pas istoria familiei sale de-a lungul a cinci generatii.
 
O aventura care ne poarta intr-o calatorie in jurul lumii, de la Odessa in Japonia si apoi in capitalele Europei, pe urmele unor personalitati remarcabile, ca Charles Ephrussi, care a servit drept model pentru Swann al lui Proust, sau Elisabeth Ephrussi, prietena lui Rainer Maria Rilke.

„Aveti in miini o capodopera.” -- Frances Wilson, Sunday Times

Recenzii

”Memorialistica rafinata a unui om care chiar a avut si ce sa povesteasca. Uneori nu e nevoie sa ai imaginatie epica, e suficient sa ai stofa de story teller. Si sa te apuci sa povestesti cite ceva despre bunici, despre matusi, despre nepoti, despre prieteni. Restul vine de la sine. Cind e sa vina. Lui Edmund de Waal, avind o bunica nascuta Ephrussi, i-a reusit, cum i-a reusit si lui Proust, caruia Charles Ephrussi i-a servit ca model pentru inubliabilul domn Swann. Cel care tot voia sa scrie o carte despre Vermeer, dar care, absorbit de fel de fel de mondenitati, nu a mai apucat.

Palate la Viena si Paris, marea burghezie evreiasca si europeana din ultimul secol. O istorie plina de dramatism – si, pe alocuri, de tragism. Intimplari cu patina de mobila stil si gust de vin vechi; despre comertul cu grine si cu petrol, dar si despre multe personaje de prim rang ale culturii europene. Cartea de fata este povestea de succes a unei familii. Dar ar putea fi si un omagiu adus acelui personaj fictiv care este Swann. Straniu cum unor oameni care nu au ambitii scriitoricesti le reusesc carti de mare virtuozitate literara!” -- Cristina Manole, 6 martie 2014, in Observator cultural nr. 455

”Referintele culturale si istoriile lor apocrife, pe de o parte, implicarea autorului ca personaj, intr-o poveste de familie, pe de alta parte si acest scurt tratat de istorie a artei, facut dintr-un unghi si printr-o metoda intens personale, fac acest volum hibrid teribil de captivant si ofertant. Si pentru polemici, si pentru informatii, si, la fel de mult, pentru secretele unor istorii de familie, din care unele personaje se lasa cu usurinta identificate, pe cind altele se afunda parca inadins intr-o zona opaca, indecidabila. De aici mi se pare ca scrisul se umple cu cea mai multa energie.” -- Alina Purcaru, 24 martie 2014, pe bookaholic.ro

Despre Autor

Edmund de Waal este profesor de ceramica la University of Westminster.

Lucrarile lui sint expuse in muzee din intreaga lume, inclusiv Victoria and Albert Museum din Londra si Tate Britain. Locuieste la Londra impreuna cu familia.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 420
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2014
ISBN: 978-973-46-4195-6
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri