Icoane

Icoane
621,00 MDL (139,23 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din engleză de George Adam.

Lucrarea de fata urmareste evolutia temelor sacre, tratate de pictorii scolii bizantine, incepand cu cnezatul Kievului si pana la prabusirea Imperiului Rus.

Fara a se referi la modelul stravechi ale iconografiei, la tehnicile si la materialel folosite -lemnul, aurul sau tempera-, autorul demonstreaza ca reprezentarea divinitatii releva intotdeauna, in orice era a istorie, o noua expresie a umanitatii.

Recenzii

„Iconografia crestina, mai cu seama atunci cand valorifica reprezentarea lui Iisus Hristos, isi are radacinile in doctrina Invieirii. Mai mult ca oricare alta figura biblica, icoana lui Hristos neintinata de mana omului intruchipeaza principiul dogmatic al crestinismului.“ -- Parintele Daniel Rousseau

”Nikodim Kondakov (1844-1925), reputat istoric rus, specialist :n istoria artei bizantine, unul dintre părinţii iconografiei, a fost profesor la Universităţile din Odesa şi Sankt Petersburg, membru al Academiei Artelor Frumoase, al Academiei de Ştiinţe din Rusia unul dintre fondatorii Institutului Rus de Arheologie din Con-stantinopol. în 1920 emigrează din Rusia sovietică în Cehoslovacia, unde a predat la Universitatea din Praga până la moarte, în 1925.

Kondakov a scris textul închinat icoanelor ruseşti ca pe o încununare a studiului său de o viaţă în exil, din memorie, referindu-se la icoanele şi bisericile pe care le văzuse în tinereţe. Textul său a apărut în volum, împreună cu reproducerea icoanelor, abia acum. La aproape un secol distanţă. Unele dintre icoane au dispărut, altele şi-au schimbat locul din biserici în muzee sau colecţii particulare.

„Icoana rusească a început, desigur, prin a imita modelele greceşti, dar aceste modele nu erau întotdeauna accesibile şi, din acest motiv, a început să se schimbe: stilul grecesc, sau stilul pur bizantin, a fost înlocuit de cel greco-orîental, acesta din urmă de celgreco-italian, pentru ca în final şi acesta să fie înlocuit de stilul neogrec.

Astfel, icoana rusească a supravieţuit prin tradiţie, în principal datorită faptului că s-a păstrat la nivelul unui meşteşug fără pretenţii de creativitate, adoptând o tradiţie după cealaltă, respectând fiecare dintre modele. Dar, ca meşteşug, iconografia rusă a format adevărate talente, care şi-au folosit fie propria creativitate, fie au adaptat noi modele si stiluri."

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
Editura: Cartier
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-79-541-8
Dimensiuni: 27 x 32,5
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: