Iarba Nopților

Mai multe poze

Iarba Nopților
142,00 MDL (28,54 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba franceza de Elena‑Brandusa Steiciuc.
 
Premiul Nobel pentru Literatura 2014
 
Iarba noptilor, roman-acuarela in care tusele ajung sa compuna o poveste din frinturi de amintire confruntate cu realitatea prezenta, este construit in jurul unei teme recurente la Modiano, cautarea identitatii. Un carnet negru pe care naratorul, pe nume Jean, l-a umplut in anii ’60 – anii tineretii sale – cu nume, adrese si fapte marunte, acesta este obiectul enigmatic de la care, dupa mai bine de patruzeci de ani, acelasi personaj incearca sa depene firele unui trecut nelinistitor, caci false nume ale celor pe care i-a cunoscut, false identitati il fac sa se intoarca, sa caute iar si iar adevarul propriei vieti.
 
Proustian, romanul este o cautare a unui timp pierdut, a unor prietenii ratacite, in care vremurile de odinioara imbraca in nostalgie strazi pariziene, personaje, cafenele, o lume cu ale sale taine si straluciri voalate.
 
 
Recenzii

 

„Poate ca mai ales in orase ne incearca impresia ca am trai intr-un urias palimpsest, din care nimic nu dispare in intregime si pentru eternitate, chiar daca strazile nu mai sint chiar aceleasi ori unele cartiere au disparut de trei decenii. Prezenta lor dainuie insa in vazduh. (…) Cred ca tocmai asta caut sa exprim in romanele mele: cum sa treci de stratul de uitare, pentru a ajunge in spatiul unde timpul este transparent, asemenea unui avion care strabate o patura de nori ca sa ajunga in azuriul cerului.” -- Patrick Modiano
 
„O tinara misterioasa, tovarasi dubiosi, apartamente si camere de hotel, scena unei crime, ramificatii politice inspre Marocul postcolonial… Iata citeva din elementele pe care Modiano, grav si visator, le asterne pe pagina alba, semanind alaturi alte indicii – retinute mai ales din Nerval, Restif de la Bretonne, Baudelaire… – care mai mult adincesc enigma decit o limpezesc.” --Télérama
 
”Sintem in Parisul anului 2012 (in carte) si personajul principal, scriitor, face un salt inapoi, in Montparnasse-ul anilor ʾ60. Pentru el, masina timpului nu e madlena, ca la Proust, ci un carnetel negru cu note din epoca. Ar fi foarte urit sa-ti povestim mai mult, fiindca vrem, totusi, sa te convingem sa dai banii pe carte. Asa ca imagineaza-ti poceala ironica pe care a pus-o la cale Woody Allen cu Midnight in Paris, filmul in care protagonistul o ia razna de incepe sa se intilneasca cu Hemingway, Dali sau Man Ray.
 
Dar scoate ironia si absurdul lui Allen si baga atmosfera densa, nostalgica, reflexiva din romanele lui Modiano si – nu, nu e ca si cum ai fi citit cartea, dar poate iti face chef sa te apuci. Traducatoarea, pe nume Elena-Brandusa Steicuc, serveste cu spor atmosfera.” -- Iulian COMANESCU, 28 mai 2015, in Sapte seri
 
 
Despre Autor

 

Patrick Modiano s-a născut la 30 iulie 1945 la Boulogne-Billancourt, dintr-o mamă belgiancă (actriţa Luisa Copeyn) şi un tată provenind dintr-o familie de evrei mediteraneeni. În adolescenţă, pe când urma Liceul Henri IV, îl cunoaşte pe Raymond Queneau, care iniţial îi predă lecţii de geometrie, pentru ca ulterior să-l introducă în lumea literară, ajutându-l să debuteze la Gallimard, în 1968, cu romanul La Place de l'Étoile (Premiul Roger Nimier; Premiul Fénelon).

Publică un număr impresionant de romane, volume de povestiri, o piesă de teatru, literatură pentru copii, texte pentru cântece.A scris scenarii de film începând cu 1973, când l-a cosemnat pe cel al peliculei Lacombe Lucien, în regia lui Louis Malle.

Printre operele sale se numără: La Ronde de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972; Marele Premiu al Academiei Franceze), Villa triste (1975; Premiul librarilor, 1976), Livret de famille (1977), Strada Dughenelor Întunecoase (Rue des Boutiques Obscures, 1978; Humanitas Fiction, 2014; Premiul Goncourt), Une jeunesse (1981), De si braves garçons(1982), Quartier perdu (1984), Dimanche d'août (1986), Remise de peine (1988), Vestiaire de l'enfance (1989), Fleur de ruine (1991), Un cirque passe (1992), Chien de printemps (1993), Dora Bruder (1997), Des inconnues (1999), Micuţa Bijou (La Petite Bijou, 2001, Premiul Jean Monnet), Ephéméride (2002), Accident nocturne (2003), Un pedigree (2005), Dans le café de la jeunesse perdue (2007), L'Horizon(2010), L'Herbe des nuits (2012), Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014).

În 2010 Patrick Modiano a fost recompensat cu Premiul Cino Del Duca pentru întreaga activitate, iar în 2012, cu Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană. În 2014, Patrick Modiano primeşte Premiul Nobel pentru literatură.

Detaliile Produsului

Titlu Original: L'herbe des nuits
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 168
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2015
ISBN: 978-973-46-5379-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1600

Pareri