Și Caii se Împușcă, Nu-i Așa?

Și Caii se Împușcă, Nu-i Așa?
108,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Si caii se împuşcă, nu-i aşa? – momentul culminant al carierei de scriitor a lui Horace McCoy – a stat la baza unui film celebru din 1969, în regia lui Sydney Pollack, cu Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young şi Red Buttons în rolurile principale. Nominalizat la nouă Premii ale Academiei Americane de Film, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? avea să-i aducă Oscarul lui Gig Young pentru cel mai bun actor în rol secundar.

In 1932, Marea Criză economică îi împingea pe oameni la gesturi disperate. Doi actori lipsiţi de şansă, Gloria şi Robert, se înscriu la una dintre marile atracţii ale vremii: maratoanele de dans.

Obligaţi să danseze săptămâni de-a rândul, sub ochii spectatorilor în căutare de senzaţii tari, concurenţii traversează un calvar inimaginabil, care devine o metaforă a supravieţuirii în anii cumpliţi ai Recesiunii.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Ignorat la data apariţiei, romanul Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? a fost adus în atenţia publicului de autorul parizian de romane negre Marcel Duhamel, care l-a comparat pe McCoy cu Hemingway. Protagoniştii, Robert şi Gloria, visează să ajungă vedete la Hollywood, dar nu găsesc în stridenţa sumbră a Los Angelesului Marii Crize decât monotonie, goliciune şi în final, moartea.

In maratonul de dans, o formă de spectacol în care concurenţii se învârt zile în şir, fără oprire, într-un ring, sperând să fie ultimii care se ţin pe picioare, McCoy a găsit metafora perfectă a hazardului, absurdităţii şi lipsei de sens a vieţii. Luptându-se cu epuizarea, Robert şi Gloria eşuează în încercarea de a câştiga premiulîn bani, când spectacolul se termină brusc din cauza unei împuşcături accidentale. Luată de val, Gloria insistă că viaţa este lipsită de sens, convingându-l pe Robert să-i împlinească ambiţia morbidă.

Maratonul de dans este folosit pentru a comenta caracterul exploatator al formelor populare de divertisment şi modul în care viaţa a fost organizată şi devalorizată în capitalism. Spre deosebire de banalităţile hollywoodiene dulcege, maratonul de dans este impredictibil, dureros, violent şi nihilist. Dansatorii sunt mărfuri - vite sau mai degrabă cai ce pot fi împuşcaţi după ce au fost întrebuinţaţi. Aici se află miezul criticii lui McCoy care însă, aidoma maratonului său, nu duce nicăieri şi nu produce nimic.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: They Shoot Horses, Don-t They?
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 192
Editura: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-689-495-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri