Hronicul Găinarilor

Hronicul Găinarilor
110,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Romanul „Hronicul Găinarilor” a câştigat premiul Filialei din Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România. Apărut în anul 2006, romanul este o cronologie tipic basarabeană a schimbărilor de macazuri şi de regimuri, nu şi de năravuri.

Aureliu Busuioc contrazice imaginea consacrată a scriitorului basarabean. Nu este patriarhal, ci monden, nu este patetic, ci ironic. Înalt şi masiv, cu părul negru uşor cârlionţat, cu sprâncene groase, desenate decis, cu un cap de împărat roman, aduce aminte de Toma Caragiu.

Are, ca şi el, o voce melodios-bărbătească şi domină, prin inteligenţa sa efervescentă şi umorul demistificator, pe cei aflaţi în jurul lui.Devine imediat, în orice grup s-ar afla, „masculul dominant”. (...) În scris are eleganţă şi o autoritate firească. Dacă se joacă, o face ca un aristocrat, nu ca un clovn.

Recenzie

Erau tineri. Erau viguroşi. Erau puşi pe pozne. Sperau să facă un akfel de roman decât cel cu comunistul bun şi chiaburul rău. Nu au putut schimba un alfabet. Dar au reuşit să schimbe o literă: „G". Dar această literă a însemnat punctul G al literaturii din RSSM. Erau anii '60 ai secolului trecut. Aureliu Busuioc şi-a luat intelectualii in Singur în faţa dragostei. Ion Druţă şi-a luat ţăranii în Povara bunătăţii noastre. Vladimir Beşleagă şi-a luat destinul tragic al basarabeanului în Zbor frânt. Vasile Vasilache şi-a luat destinul comic al basarabeanului în Povestea cu cocoşul roşu.

Au urmat 30 de ani în care Aureliu Busuioc a fost hedonistul Chişinăului. A mai publicat doar două romane. Câte unul la zece ani. A preferat să-şi irosească talentul prin glume acide, ironii la un pahar de vorbă, la vânătoare. Unde vânatul e altul. Iar din 1997 încoace a scos câte un roman la trei ani. Lătrând la lună, Pactizând cu diavolul, Spune-mi Gioni, D-ale vânătorii. Şi ultimul roman, Hronicul Găinarilor. Ar fi frumos să fie citit de la o parte. Dar este prea dureros pentru noi. Este Hronicul nostru. De la 1812 încoace.

Este mitologia pe care am creat-o noi ca popor, este destinul pe care l-am acceptat. Am fi putut fi Helios, Faeton, Poseidon, Narcis, Ulise, Paris, Pan. Dar asta e mitologia altora. A noastră se numeşte Hronicul Găinarilor.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Aureliu Busuioc s-a născut la 26 octombrie 1928 în satul Cobâlca, azi Codreanca, din judeţul Orhei.

Poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător. Debutează cu volumul de poezie Prafuri amare, 1955, după care au urmat: Piatra de încercare, 1958; Firicel de floare rară, 1961; Dor, 1962 ș.a.

Autor al romanelor: Singur în faţa dragostei, 1966; Unchiul din Paris, 1973; Local-ploi de scurtă durată, 1986; Lătrând la lună, 1997; Pactizând cu diavolul, 1999; Spune-mi Gioni, 2003; Hronicul Găinarilor, 2006.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 240
Editura: Cartier
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-79-742-9
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.4200

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: