Henry şi June. Din jurnalul dragostei, necenzurat

Anais Nin

Descriere

Carte ecranizată în 1990 în regia lui Philip Kaufman, cu Fred Ward, Uma Thurman şi Maria de Medeiros în rolurile principale.

Anaïs Nin iubeşte pasional, dincolo de convenţii şi pudori moştenite. Îl iubeşte pe Henry Miller pentru geniul şi senzualitatea lui. Pe June Miller pentru frumuseţe şi mister. Pe Hugo, soţul ei, pentru tandreţea cu care o protejează. Pe Eduardo, vărul de care a fost îndrăgostită în copilărie, pentru farmecul lui de efeb. În jurnal, fantasmele se întâlnesc cu luciditatea, iar rezultatul este o viziune unică asupra erotismului şi fidelităţii.

În jurnalul său, Anaïs Nin glisează mereu între autodezvăluire şi automistificare, adevăr şocant şi minciună menită să inspire. Henry şi June este primul volum din Jurnalul dragostei, surprinzând anul 1931–1932, în care Anaïs Nin îi întâlneşte la Paris pe scriitorul Henry Miller şi pe soţia lui, June. Pentru autoarea jurnalului, care se autoanalizează cu voluptate, aproape vorace, până la extincţia oricărui alt personaj în afara propriei conştiinţe, este o perioadă de mari contorsionări sufleteşti.

Iubirea senzuală pentru Henry Miller, atracţia fatală către June, ataşamentul faţă de Hugo, soţul ei, şi rămăşiţele iubirii adolescentine pentru vărul ei, Eduardo, toate aceste sentimente se întretaie şi se decantează treptat în jurnal.

Întreaga viaţă a lui Anaïs Nin stă sub semnul explorării sinelui, căutare căreia i se subordonează atât panerotismul, cât şi pasiunea pentru psihologie. Incendiar şi violent în distrugerea preconcepţiilor asupra vieţii de cuplu, fidelităţii, căsătoriei sau iubirii senzuale, Henry şi June conturează trei personaje puternice şi contradictorii, care sunt de fapt trei proiecţii de conştiinţă. Cum şi conştiinţa poate fi pusă în scenă, cititorul trebuie prevenit: la Anaïs Nin, nimic nu e ceea ce pare, cu excepţia originalităţii gândirii scriitoarei şi a plăcerii pe care o dă lectura jurnalului său. 

 

Despre Autor


Anaïs Nin - s-a nascut in 1903 la Neuilly, langa Paris, dintr-un tataspaniol, pianistul si compozitorul Joaquin Nin, si o mama daneza. Are 11 ani cand tatal, mare Don Juan, divorteazade mama ei pentru a se casatori cu o femeie bogata.Imediat dupa Aceea, in drum spre America, Anais incepe sa-si scrie jurnalul, adresandu-se tatalui, incercand sa-l inteleaga.

La 20 de ani se casatoreste cu Hugo Guiler, unom cu bani si cu studii literare, iar un an mai tarziu cuplul se muta la Paris, unde Anais ramane pana la inceputulrazboiului. Aici descopera lumea scriitorilor, artistilor, a avangardei si a psihanalizei, o lume dezinhibata in care isi traieste pe deplin aventurile – intre altele, curomancierul Henry Miller si cu psihanalistul Otto Rank – si noteaza totul in jurnal. 

Scrie romane, povestiri.Revenind in America, viata ei se imparte intre New York si Los Angeles (unde avea sa si moara, in 1977), intre Hugo si tanarul ei iubit, Rupert. 

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 256
Apariția: 2021
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 9786067797718