Harta și Teritoriul (Top 10+)

Harta și Teritoriul (Top 10+)
122,00 MDL (28,18 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editia a II-a
 
Traducere din limba franceza si note de Daniel Nicolescu.
 
Romanul Harta si teritoriul (2010), distins cu Premiul Goncourt, este o imagine in raspar a lumii artei contemporane si a caracterului profund comercial al productiilor sale, ce-si vehiculeaza la nesfirsit amalgamul de clisee.
 
Deopotriva clasic si modern, Harta si teritoriul este romanul unui scriitor ajuns la maturitate, care mediteaza cu o detasare ironic-melancolica asupra starii lumii si a fiintelor ce o populeaza. Naratiunea urmareste parcursul biografic si creativ al lui Jed Martin, un artist mizantrop care devine faimos in intreaga lume datorita fotografiilor de harti realizate pentru Ghidurile Michelin si ciclului sau de portrete infatisind meserii. Contrar tuturor asteptarilor, arta sa conceptuala, lipsita de orice suflu cultural, se dovedeste a fi un mare succes comercial.
 
Printr-o magistrala punere in abis, povestea ia o intorsatura insolita cind Michel Houellebecq, care ii pozeaza lui Jed pentru portretul infatisind meseria de scriitor, devine personaj al propriului roman si este omorit cu un sadism cutremurator in casa lui din Loiret.
 
„In Harta si teritoriul se afla toate elementele care i-au consolidat succesul lui Michel Houellebecq: ipostazierea ironica a societatii contemporane, lipsa dezolanta a dialogului, ca sa nu mai vorbim de opiniile transante despre arta, dragoste, dorinta, sexualitate, prostitutie si alcool.” (Le Figaro)

Harta si teritoriul se ofera cititorului ca un autoportret fin lucrat, extravagant si sarcastic, respirind un aer melancolic familiar, palpabil. Melancolia a devenit tonalitatea dominanta si, privit prin ea, pesimismul lui Houellebecq capata un aer tenebros.” -- Telerama
 
Recenzii
 
Probabil ca este deja evident ca una dintre preocuparile majore ale lui Houellebecq o reprezinta izolarea individului. Harta si teritoriul o confirma, mergind pina intr-acolo ca demasca orice iluzie sub care intotdeauna sta o realitate banala. Lumea e simpla, iar omul singur si de neinteles, lucru ce nu poate fi schimbat nici macar de dovezile intimplatoare – nu, nu poate fi vorba de mai mult de atit – de bunavointa.
 
O carte ce trebuia scrisa, al carei stil nu il gasesc in niciun caz fastuos, ci tocmai destul de retinut pentru a face loc unor idei coerente, solide si pe care le banuiesc a fi sincere pina la autodesfiintare.” -- Anca Roman, 6 decembrie 2013, pe Altiasi.ro
 
”Michel Houellebecq poate deveni cel mai iubit scriitor pentru cititorul care a trecut de patruzeci de ani, a avut traume sufleteşti şi încă nu s-a alcoolizat până la starea în care să nu mai vadă literele.

Dacă nu era Houellebecq, atunci romanul francez de azi arăta ca o lehuză care naşte în fiecare toamnă literară câte şase sute sau opt sute de prunci morţi. Pe care criticii literari, mass-media franceză, premiile toamnei acordate prin restaurantele Parisului, agenţii literari îi rumenesc, îi dichisesc şi-i prezintă lumii ca pe viitori cavaleri ai literelor.

„într-o dimineaţă, ascultând radioul din întâmplare - nu o mai făcuse de cel puţin trei ani - Jed află de moartea lui Frédéric Beig-beder, la vârsta de 71 de ani. Se stinsese în locuinţa lui de pe coasta bască, înconjurat, potrivit postului de radio, de „afecţiunea celor apropiaţi". Jed fu convins de cele auzite. Din câte îşi aducea aminte, era ceva într-adevăr la Beigbeder care putea stârni afecţiunea şi invoca prezenţa „celor apropiaţi"; ceva ce nu exista la Houellebecq, iar la el nici atâta: era un fel de familiaritate cu viaţa." Este un citat din roman.
 
Tot din roman aflăm de uciderea violentă a lui Michel Houellebecq. Sau de un tablou în care este prezentat un Steve „Jobs, nemişcat, slăbit, aflat într-o poziţie perdantă", care, „totuşi, crea impresia că este cel care ţine frâiele" în faţa lui Bill Gates. Erau la o partidă de şah. în casa lui Jobs.

În afara romanului, Michel Houellebecq trăieşte în Irlanda. Impozitele sunt mai mici. Beigbeder circulă prin marile oraşe ale lumii. Cele mai apetisante fete şi cluburi de noapte sunt la Moscova. Steve Jobs a plecat în altă lume. Totuşi creează impresia că încă ţine frâiele acestei lumi.”
 
-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”
 
Despre Autor
 
Michel Houellebecq s-a nascut in 1958, in insula Reunion. A studiat agronomia la Institutul National de Agronomie Paris-Grignon si cinematografia la Scoala Nationala Superioara Louis Lumière, pe care a abandonat-o inainte de obtinerea diplomei din cauza crizei personale si profesionale cu care se confrunta. Desi si-a inceput cariera literara ca poet, s-a orientat curind spre roman, care i-a adus succesul si recunoasterea publicului larg.
 
De acelasi autor au mai aparut: Extinderea domeniului luptei (1994; Polirom, 2005), Particulele elementare (1998; Polirom, 2006, 2012), Platforma (2001; Polirom, 2003, 2011), Posibilitatea unei insule (2005; Polirom, 2006), Inamici publici (2008; Polirom, 2009), in colaborare cu Bernard-Henri Levy.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 400
Editura: Polirom
Apariția: 2017
ISBN: 978-973-46-3486-6
Dimensiuni: 106x180
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă:

 • Umbra Vîntului. Ediția 2013
  -32%

  Umbra Vîntului. Ediția 2013

  Preț de Listă: 282,00 MDL (65,14 RON)

  Preț: 189,00 MDL (43,66 RON)

  Economisești: 93,00 MDL (21,48 RON) (32%)